Bengt Eliasson och Maja Reichard på det som kanske var världens största "blindlunch".
1 av 2
Bengt Eliasson och Maja Reichard på det som kanske var världens största "blindlunch". Foto: Pressbild
Rekordförsök i "Blindlunch" på Scandic i Stockholm.
2 av 2
Rekordförsök i "Blindlunch" på Scandic i Stockholm. Foto: Pressbild

Hundratals människor åt med ögonbindel

3:33 min

Världens största "blindlunch" kan ha genomförts vid ett rekordförsök i Stockholm under onsdagen. En av deltagarna var den halländska riksdagsledamoten Bengt Eliasson (L).

– Det var en upplevelse. Det var jättesvårt samtidigt som det var lärorikt. Många av deltagarna var blinda eller synsvaga. Man får en liten inblick i att vara synskadad, säger Bengt Eliasson.

Syftet med rekordförsöket är att sätta ljus på Internationella Funktionshinderdagen 3 december. Det var Scandic som företag som arrangerade tillställningen tillsammans med Tillgänglighetsarenan, och blindlunchen gick av stapeln i Stockholm.

Bengt Eliasson satt bredvid simmaren och OS-medaljören Maja Reichard som är synskadad.

– Vi hade en bra diskussion om att det är otroligt långa väntetider till ledarhundar och att ledsagning i många kommuner blivit en lyxvara. Det ger instängningseffekter och gör att hon inte kan träna lika mycket om inte familjen ställer upp, säger Bengt Eliasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista