Efter att ha sprungit på Sydpolen har Håkan Jonsson sprungit maraton på alla kontinenter.
1 av 3
Efter att ha sprungit på Sydpolen har Håkan Jonsson sprungit maraton på alla kontinenter. Foto: Håkan Jonsson/Privat.
Här är tältet gänget sov i när de var på Sydpolen.
2 av 3
Här är tältet gänget sov i när de var på Sydpolen. Foto: Håkan Jonsson/Privat.
Anledningen till att Håkan Jonsson spran loppet är för att stödja ett projekt för utsatta barn i Kapstaden.
3 av 3
Anledningen till att Håkan Jonsson sprang loppet är för att stödja ett projekt för utsatta barn i Kapstaden. Foto: Håkan Jonsson/Privat.

Håkan lyckades – sprang maraton på Sydpolen

13 min

Röntgenläkaren från Halmstad, Håkan Jonsson, klarade utmaningen att springa maraton på Sydpolen. Han har därmed sprungit maraton på alla kontinenter.

Under fredagen genomfördes loppet som Håkan sprang tillsammans med sin son Andreas. I 4,2 mil kämpade de mot stark vind och bitande kyla och vid målgången kunde Håkan Jonsson inte hålla tårarna tillbaka.

– Tårarna rann nog ända ner till fötterna. Det var en fantastisk känsla att känna att vi hade gjort det vi sett fram emot så länge, säger han.

Genomförandet av loppet innebär att Håkan Jonsson nu har sprungit maraton på alla kontinenter. Orsaken till att han sprang var för att stödja Svenska kyrkans projekt för utsatta barn i olika kåkstäder i Afrika.

– Vi gjorde det för den här kampanjen. Vi gjorde det för de utsatta barnen i Kapstadens kåkstäder, i Swaziland och på andra ställen i Afrika. Tillsammans med Svenska kyrkans internationella arbete så har vi gjort vad vi tycker är ett bra arbete. Vi vill göra skillnad, säger Håkan Jonsson.

Hör Håkan Jonsson berätta om äventyret på Sydpolen i spelaren ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".