Adjunkt Mattias Wecksten på Högskolan Halmstad håller upp mobiltelefon med bitcoins
1 av 2
Mattias Wecksten håller upp mobil med bitcoins. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio
Adjunkt Mattias Wecksten på Högskolan Halmstad
2 av 2
Adjunkt Mattias Wecksten på Högskolan Halmstad. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio

IT-experten förklarar: Så fungerar valutan bitcoin

3:09 min

Igår noterades kryptovalutan bitcoin för en ny topp – en bitcoin var då värd 11 395 dollar. Med hjälp av en IT-expert reder P4 Halland ut hur bitcoin fungerar.

Mattias Wecksten, som är adjunkt i informationsteknologi på Högskolan Halmstad, tillika IT-expert, jämför bitcoin med en gemensamt överensstämd valuta, till exempel en kaffekassa på en arbetsplats.

När man tar ut eller sätter in pengar skriver man upp det i en liten bok. När man tagit kaffe får man betala med den påhittade valutan. Men hur kan man vara säker på att det gått till på rätt sätt?

– En kryptovaluta som bitcoin klarar av den här problematiken, att hålla en historik som är oförändrad. Och varje gång man vill göra en transaktion i det här ekonomiska systemet finns det en garanti att den är korrekt, säger Mattias Wecksten.

Själva användningen av bitcoin i fysiska butiker är inte så utspridd ännu men det finns några få butiker där man kan handla med dem. Det finns även bankomater ute i världen som man kan ta ut bitcoins från.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista