Claes Hemberg
Claes Hemberg. Foto: Erik Mårtensson/TT.

Sparekonomen: Undvik att handla med bitcoins

3:56 min

Sparekonomen Claes Hemberg tycker att man ska vara försiktig med att handla med och investera i bitcoins, eftersom det är osäkert vad som kommer hända med valutan.

Claes Hemberg är sparekonom på nätbanken Avanza, och han tycker att det är tveksamt om man överhuvudtaget kan kalla bitcoin för en valuta.

– De som har bitcoins vill gärna kalla det en valuta, men jag håller inte med. Det är ett samlarföremål, vars värde man inte har någon aning om. En bitcoin varierar mycket i pris, så för mig är det absolut ingen valuta, i alla fall inte idag, säger han.

Och rådet Claes Hemberg vill ge är att ta det försiktigt med bitcoins.

– Mitt råd är att undvika att handla med bitcoin, för att det är så osäkert vart detta kommer leda. Det är en spännande teknik och det kan bli en spännande valuta. Men om du ska pröva kan du lägga hundra kronor, men inte alla dina sparpengar, säger han. 

Enligt Hemberg är det ungefär 13 miljoner människor som äger bitcoins, men nästan ingen som använder dem.

Det liknar väldigt mycket tulpanfebern på 1600-talet i Amsterdam. Det var inte så många som planterade och fick se tulpanerna, utan de hade lökarna i förrådet. Det är lite likadant nu.

– Det finns ingen som lovar att bitcoin är värd någonting. Det gör att den kan försvinna och tappa värde. Jag upplever det som ett lotteri, säger Claes Hemberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista