En kvinna sedd bakifrån och anonym. Bilden är svartvit.
Personer vi har varit i kontakt med beskriver hur de hade önskat större stöd från vården. Bilden är arrangerad. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.

Bristande stöd till anhöriga efter självmord

2:01 min

Det finns fortfarande inget uppsökande arbete från vårdens sida för att stötta anhöriga till personer som tagit livet av sig, som inte haft kontakt med psykiatrin tidigare.

Så ser det ut trots P4 Hallands rapportering om det för tre år sedan och trots att forskning visar att anhöriga önskar det och löper större risk att själva hamna i riskzon för att själva ta livet av sig.

Vi har fått höra berättelser från anhöriga om hur det har funkat, eller inte funkat. 

"Mamman tog livet av sig. Det var inget stöd till barnen, ingen som har ringt efteråt. Familjen har fått lösa det själva."

Som det är idag måste du själv ta kontakt med en vårdcentral för att få stöd om din dotter, son, partner, mamma eller pappa skulle ta livet av sig - om inte din anhöriga varit i kontakt med psykiatrin.

Du orkar inte, benen blir undanslagna för då har du inget att stå på.

Om psykiatrin har vårdat den som begått självmord så tar regionen och psykiatrin kontakt med de anhöriga som får stöd och samtal - men det gäller alltså bara de som har haft kontakt med psykiatrin. Peter Jacobsson är psykolog i Varberg och har såna här samtal.

– Vanliga frågor som kommer upp är ju varför. Även om det är personer där man har haft en aning så har man ju ett behov av att försöka förstå, säger Peter Jacobsson psykolog, som arbetar med suicidprevention på Region Halland. 

Forskning som vi berättade om för tre år sedan visade det sig att 96 procent av föräldrar till barn som tagit livet av sig önskade att vården hade tagit kontakt med dem.

Då sa Region Halland att de skulle titta på detta och möjligtvis göra något, men än så länge har inget hänt. Nu har det kommit ytterligare forskning från Umeå Universitet som visar att personer som har familjemedlemmar som har tagit livet av sig har större risk att själva bli självmordsbenägna.

Varför har inget hänt så här långt?

– Jag vet faktiskt inte. Det kan ha funnits andra frågor som att arbeta med suicidriskbedömningar, med det preventiva arbetet som har varit det viktiga.

Det jag kan göra är att lyfta frågan igen. 

Och nu efter att P4 Halland började ställa frågor så har Peter Jacobsson också lyft frågan om inte regionen borde ha ett uppsökande arbete.

– Jag tänker mig att det kan vara bra. Om det å ena sidan är svårt att ha sinnesnärvaron att ta de här kontakterna och det å andra sidan finns forskning som visar på att man skulle uppskatta det så tycker jag att det är rimligt att lyfta frågan, säger Peter Jacobsson, psykolog på Öppenpsykiatrin i Varberg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista