operation
Foto: Magnus Neideman/SvD/TT.

De prisas för effektiva operationer

3:44 min

På sjukhuset i Kungsbacka har man jobbat med att effektivisera arbetet i operationssalarna. Nu prisas de för sitt arbete – som gjort att de kunnat utföra 500 fler operationer på ett år.

Hur många fler operationer kan vi göra på ett år med samma personal och lokaler? Det har en grupp på sjukhuset i Kungsbacka tagit reda på genom att sätta tydliga mål, mäta och följa upp.

Nu har de blivit årets kvalitetspristagare i Region Halland på FoU-dagen, för att de effektiviserat arbetet i operationssalarna.

– Vi började med att vi ville klara av att operera fler patienter, och samtidigt förbättra kvaliteten för patienterna. Det har varit ett långt arbete under flera år, men nyckeln är ett systematiskt förbättringsarbete, säger Louise Bentley, som är verksamhetschef på Hallands sjukhus i Kungsbacka, på avdelningen för opererande specialiteter.

Men kan man skynda på en operation? 

– Man kan arbeta med hur lång den så kallade knivtiden är, men det är väldigt mycket runtomkring som kan förbättras. Exempelvis kan man söva patienten samtidigt som man dukar upp instrument. Man kan sortera upp arbetet, städa, slänga och sortera och standardisera. 

Vi försöker plockas bort allt som inte behöver göras, och göra processen mer mager och därmed använda mindre resurser till samma mängd arbete.

Och arbetssättet har gett resultat.

– Vi har gjort femhundra operationer mer per år med detta arbetssättet. Vi är väldigt stolta på vår klinik över det här, säger Louise Bentley. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista