Margot Remdha som ung balettdansös.
1 av 2
Margot Remdha som ung balettdansös. Foto: Privat
Margot Rehmda
2 av 2
Margot Remdha är 84 år och har dansat balett i 80 år. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.
Halmstad

Hallands balettveteran får pris

3:49 min

Som tonåring flydde hon till Sverige från Tyskland under andra världskriget och startade sin första balettskola i Knäred. Idag håller 84-åriga Margot Remdha fortfarande på med balett och nu får hon Halmstad kommuns kulturpris.

Med baletten började hon redan som 4-åring. Margot Remdha var 17 när hon flydde till Sverige från Tyskland under andra världskriget.

Som 20-åring startade hon en balettskola i Knäred. Under åren har hon undervisat både barn och vuxna. Motivationen att sprida dansglädje finns än idag och sedan 2012 lär hon bland annat ut ”tantbalett” en gång i veckan, där ingen är för gammal att delta.

Margot Remdha har hållit på med balett i 80 av sina 84 år i livet. Igår var hon en av två personer som fick Halmstad kommuns kulturpris.

– Det var fantastiskt, jag blev överraskad. Det var verkligen roligt, säger hon till P4 Hallands reporter Sandra Killgren.

Kulturnämndens motivering: ”För att under mer än 60 år ha utfört en kulturgärning inom balett och dans, riktad till såväl barn som vuxna, där hon visat verklig passion och glöd för konsten, och att hon genom sin gärning utgör en verklig förebild för flera generationer”

– Det låter bra tycker jag eftersom jag har strävat efter att kunna göra någonting för kulturen, att ungdomar ska kunna ha någon trevlig verksamhet istället för att göra några andra dumheter, säger Margot Remdha.

Den andra pristagaren är bokhandlaren Ulrika Larsson som bland annat ger boktips via radio och pratar litteratur på sjukhus, hos föreningar, skolor och äldreboenden.

Kulturnämndens motivering lyder: ”För sin glöd att sprida läsandets glädje och spänning, där hon genom sin sprudlande energi att förmedla sitt budskap till förskolor, skolor, företag, äldreboenden med mera, slår ett slag för det lustfyllda läsandet och hur viktigt det är för människor”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista