Ove Flysjö är butiksägare för Nisses tobak i Varberg centrum. Hans antal kunder har minskar kraftigt när det byggs precis utanför på Västra Vallgatan.
1 av 2
Ove Flysjö är butiksägare för Nisses tobak i Varberg centrum. Hans antal kunder har minskar kraftigt när det byggs precis utanför på Västra Vallgatan. Foto: Casper Sewerin
Jimmy Johansson projektledare för ombyggnation på Västra Vallgatan i Varberg. Jimmy förstår att det inte är en lätt situation för butiker nära avstängda gator.
2 av 2
Jimmy Johansson projektledare för ombyggnation på Västra Vallgatan i Varberg. Jimmy förstår att det inte är en lätt situation för butiker nära avstängda gator. Foto: Casper Sewerin

Ombyggnation i centrala Varberg ännu en gång

1:45 min

Till och från i närmare tio år har Västra Vallgatan i centrala Varberg byggts om, så även nu.

– Vi tappar kunder som inte kan stanna till här och handla. Här har varit femtonminutersparkering men nu är det ingen parkeringsplats alls. De har även tagit bort parkeringarna också. Kunder är bekväma och vill stanna utanför, gå in och åka igen, säger Ove Flysjö butiksägare av Nisses tobak.

Den lilla tobakshoppen Nisses tobak ligger på hörnet av Västra Vallgatan i Varberg. Inne i butiken sänds trav på TV-apparaterna och på golvet står leveranser med löstobak staplade på varandra. Ove Flysjö har ägt butiken i snart 30 år och är kritisk till hur situationen ser ut utanför butiken.

– När det är som värst har jag fått gå ut och flytta upp konen på trottoaren och vinkat förbi bilarna när det stått lastbilar här. De blockerar ju hela Västra Vallgatan så man inte kan åka fram eller tillbaka när lastbilarna parkerar här, säger Ove Flysjö.

Det Ove Flysjö beskriver är ombyggnationen som sker just nu, strax utanför hans butik vilket det har gjorts till och från i närmare tio år, och för honom betyder en ombyggnation minskat antal kunder.

Hur känns hela den här situationen?

– Det känns jobbigt, och nu är det jul här nästa månad, men det är väl bara att hoppas. Jag har trogna kunder men dom tillfälliga går man miste om, säger Ove Flysjö.

Jan Stolt är en av dom som väljer att gå till Nisses tobak trots begränsad framkomlighet.

– Man kommer ju fram, men jag förstår ju att det är lite trubbel mellan bilister, fotgängare och cyklister. Särskilt för dom som inte känner till staden, säger Jan Stolt.

Jimmy Johansson projektledare för ombyggnationen på Västra Vallgatan, förstår att det ställer till det för närliggande butiker när det byggs precis utanför.

– Det är ingen lätt situation att ha en butiken i närheten av avstängda gator, det blir svårare för allmänheten att ta sig dig. Så vi har försökt att kommunicera ut innan vi börja projektet, säger Jimmy Johansson.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".