Förskolebarn med reflexvästar ute på promenad. Foto: Hasse Holmberg/TT.
Till våren råder brist på förskoleplatser i Halmstad. Foto: Foto: Hasse Holmberg/TT.

Akut brist på förskoleplatser i Halmstad

1:37 min

Till våren kommer det att vara brist på förskoleplatser i Halmstads kommun, vilket gör att platsgarantin inte kommer kunna uppfyllas.

Platsbristen berör cirka 45 barn redan i januari, och situationen kommer sen att vara ansträngd under hela våren. Hanna Netterberg, som är enhetschef på planeringsavdelningen på Barn- och ungdomsförvaltningen utvecklar.

– Den här bristen råder nu under våren 2018 och den beror på att vi har ett ökat behov av förskoleplatser och har inte fått de leveranser av förskolor som var planerade, men vi ser att redan till hösten så är vi i balans igen, säger Hanna Netterberg.

Förklaringen till rådande platsbrist grundar sig i att Halmstad kommun växer och att förskolor tar lång tid att bygga.

– Kommunens befolkningsprognos kan också öka inom visa områden från år till år. Även om man tar höjd för detta kan det komma en snabbare ökning än vad man förutspått, säger Hanna Netterberg.

Sammanlagt rör det sig om 150 - 200 platser. De barn som berörs hamnar i en kö med garanterad plats så fort man har löst krisen.

Från förvaltningens håll hälsar man att man jobbar intensivt för att i nuläget ta reda på om man kan få in fler barn i existerande barngrupper utan att kvalitén sänks för att få ner platsbristen.

Trots utmaningarna som väntar vill man inte se på bristen som något som kom som en chock.

– Den kommer inte som en chock då vi har sett på prognoserna tydligt att vi har en ökning av barn och unga i kommunen. Däremot att så många skulle tacka ja till de erbjudanden som gått ut under hösten, hade vi kanske inte riktigt räknat med. I och med att vi också har förseningar i leveranser av de paviljonger som har beställts, blev detta en akut brist för oss, avslutar Hanna Netterberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista