Bernhard Sandberg och Stefan Olsson, områdespoliser i uniform.
Bernhard Sandberg och Stefan Olsson, områdespoliser som på söndag startar en trygghetslöpningsgrupp i Kungsbacka. Foto: Casper Sewerin Foto: Casper Sewerin/Sveriges Radio

Joggande poliser jagar trygghet

2:48 min

Om du ser poliser, spring! Men spring tillsammans med dem på en joggingrunda. För det kan du göra på söndag och framåt i olika stadsdelar i Kungsbacka, i ett nytt trygghetsprojekt.

De har valt de mest inbrottstäta områden att springa i och alla är välkomna att delta, barn som vuxna, kvinnor som män. De ska springa i en takt som passar de flesta med en snittid på sex kilometer i timmen. Tanken är att man ska komma ut och möta invånarna och jobba brottsförebyggande. Det är ett koncept de vill testa och de båda är löpintresserade.

– Forskningen talar om att det säkraste sättet att förebygga just bostadsinbrott är att ha ett levande område. Folk ute, man pratar med folk som är i området och folk som man möter. Man är ute helt enkelt och det är det vi ska locka folk till, säger Stefan Olsson.

De tror på en positiv påverkan och att få träffa polisen är just det positiva. Och som områdespoliser måste de våga testa detta nya koncept och fungerar det inte får de pröva det något nytt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista