Kommunanställda Lena Lagerqvist på plats vid Stora torg där förhandsgranskning av cyklar är i fullgång.
Kommunanställda Lena Lagerqvist på plats vid Stora torg där förhandsgranskning av cyklar är i fullgång. Foto: Alexandra Nordwall

Halmstads kommun är ute och cyklar

1:46 min

Halmstads kommun kommer hyra ut cyklar till sina anställda i hopp om att fler ska cykla till jobbet.

Sedan i går pågår förhandsgranskning av cyklar till kommunanställda på Stora torg i Halmstad och i morgon ska alla beställningar vara klara.  Cykeluthyrningen är en förmån som HR-chefen Stefan Almér hoppas verka för bland annat miljön.

– Vi vill att Halmstad kommun ska vara en miljövänlig plats och att man ska kunna cykla mycket. Vi har satsat mycket på cykelbanor och cykelvägar de senaste åren, säger han. 

Erbjudandet innebär att de anställda får hyra en cykel under en tre års period som passar just deras behov. De får välja på allt från mountainbikes till trehjulingar och när tre års perioden passerat får de möjlighet att köpa ut cykeln till det aktuella marknadsvärdet.

Stefan Almér vittnar om att det är svårt att förutspå vad värdet kommer ligga på men hoppas ändå att många kommer nappa på erbjudandet. 

Vi tycker att det är bra om människor kan välja cykeln både i ett miljövänligt perspektiv men också i ett hälsoperspektiv till jobbet istället för till exempel bilen.

Är det kommunens ansvar att bedriva uthyrning av cyklar?

– Nej vi har väl inget ansvar att tillhandahålla cyklar till våra anställda på det sättet. Detta är något vi gör för att vi ska vara en attraktiv arbetsgivare och konkurrenskraftig med många andra aktörer, men också för att vi vill vara en miljövänlig stad, säger han.

Lena Lagerqvist är anställd på Halmstads kulturhus och hon tycker att det är ett bra initiativ.

– Jag har funderat på det här med elcykel och inte vågat slå till för det är en sån dyr kostnad och jag vet inte om jag kommer utnyttja det men nu när det här erbjudandet kom upp kändes det som att jag kunde passa på, säger hon. 

Trots att alla tillsvidareanställda på kommunen omfattas av erbjudandet är det inte säkert att alla slår till.

– Jag har pratat lite grann med kollegor och de flesta hade inte tittat så mycket på erbjudandet men jag har tipsat några nu att dom ska passa på, säger hon.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista