Berit Prack är forskare inom hälsa och livsstil inriktning handikappvetenskap,vid Högskolan i Halmstad. Hon är aktuell med sin nya forskning - kvinnor med kroniskt nedsatt funktionsförmåga. Som visar att kvinnor är mycket benägna leva vidare efter att ha blivit drabbade av kroniskt nedsatt funktionsförmåga i vuxen ålder.
Berit Prack är forskare vid Högskolan i Halmstads och hennes nya studie visar att kvinnor är mycket benägna leva vidare efter att ha blivit drabbade av kroniskt nedsatt funktionsförmåga i vuxen ålder. Foto: Casper Sewerin

Ny studie inom funktionsnedsättning

1:45 min

En ny studie visar att kvinnor är mycket benägna att leva vidare efter att ha drabbats av en kroniskt nedsatt funktionsförmåga.

– Den undersökning jag gjorde, kom fram till att kvinnor är mycket piggare och mera medvetna och tog stort ansvar för sin egen hälsa. De hittade på nya grejer som de kunde leva vidare med och hitta meningsfullhet i livet de lever, säger Berit Prack, forskare inom hälsa och livsstil med inriktning handikappvetenskap, vid Högskolan i Halmstad.

Tycker du att ditt liv är meningsfullt?

– Ja det tycker jag, man behövs på sin arbetsplats, man behövs för sina barn och det är meningsfullt när man träffar barnbarnen och de säger att de tycker om mig än. Det är meningsfullt, säger Berit Prack.

Berit Prack är forskare inom hälsa och livsstil med inriktning handikappvetenskap, vid Högskolan i Halmstad. Berit är själv drabbad av Parkinson och har varit det sen 20 år tillbaka.

– Först springer man in i väggen tio gånger, sen så tröttnar man på det och vänjer sig att anpassa sin livsstil efter det, säger Berit Prack.

Berit upplevde att forskningen om hur kvinnor drabbade av kroniskt nedsatt funktionsförmåga, fattades. Därför valde hon att med hjälp av fem drabbade kvinnor och egna erfarenheter fylla den luckan med egen forskning. Berit hoppas att den nya kunskapen kan fungera som ett stöd för kvinnor som drabbats av kroniskt nedsatt funktionsförmåga, och för människor i deras närhet.

Idag är ju internationella dagen för funktionshinder, hur tänker du kring den?

– Jag tycker att den är jättebra, för att uppmärskamma vår situation, säger Berit Prack.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista