Karin Borgström, ordförande FUB och Willy Engebrethsen, rättsombud i FUB Falkenberg
Karin Borgström, ordförande för intresseorganisationen FUB Falkenberg, som jobbar för barn och vuxna med en utvecklingsstörning. Med på bilden är Willy Engebrethsen, rättsombud i FUB Falkenberg. Foto: Casper Sewerin/Sveriges Radio.

Manifesterar för rätt till assistans

2:49 min

Under söndagen hölls landsomfattande manifestationer mot försämringar i assistansstödet till personer med funktionsnedsättning.

Karin Borgström, ordförande i intresseorganisationen FUB Falkenberg, som jobbar för personer med en utvecklingsstörning, manifesterade i Falkenberg.

– Får du ett assistansbeslut indraget så kan det påverka hela din vardag, hela livet slås ju i spillror kan man säga. Om man har byggt upp sitt liv i ett eget boende, och bostadsanpassat en lägenhet, byggt upp en assistansgrupp runt sig, vad blir alternativet?

Manifestationerna hölls på cirka 20 orter i Sverige i anslutning till internationella funktionshinderdagen.

Den senaste tiden har assistansersättningen diskuterats. I slutet på oktober varnade Försäkringskassan om att 6 000 personer kunde förlora assistanstimmar, efter ett nytt domslut från i somras.

Karin Borgström är personlig assistent och även mamma till en son som har stöd enligt lagen om stöd och service. Situationen gör att det blir oroligt för familjen.

– För oss skulle det kunna vara att man får nej på ett assistansbeslut och får omvärdera hela vardagslivet, säger hon.

Regeringen har presenterat åtgärder, bland annat att inte göra så kallade tvåårsomprövningar.

Men fortfarande har 1 000 personer förlorat sin assistansersättning sedan regeringen tillträdde, framhåller Willy Engebrethsen, rättsombud i FUB Falkenberg.

– De som har assistans är de med absolut svårast funktionsnedsättning, och många av dem kommer inte att få sina behov tillgodosedda på ett gruppboende.

Han tror att manifestationen behövs.

– Det kommer att påverka regeringen. De har fått mycket kritik för de här direktiven. Det är förödande, och detta fortsätter, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista