Kaos i Yemen efter en självmordsbombare.
Foto: NABIL HASSAN/TT.

Jemen – akut undernäring och brist på rent vatten

2:57 min

Radiohjälpens generalsekreterare Per Byman förklarar att det i Jemen finns över 20 miljoner människor i behov av humanitär hjälp.

Det råder inbördeskrig i Jemen. Huthirebeller strider mot regeringen och båda sidorna är uppbackade av krafter utifrån.

– Så att det är egentligen ett krig som förs genom ombud kan man säga på platser där civilbefolkningen är fruktansvärt hårt drabbade, säger Per Byman. 

Många hamnar är blockerade, vissa är delvis öppnade och det kommer inte in förnödenheter i Jemen i tillräckligt stor utsträckning vilket gör att svält hotar. 17 miljoner av de 20 miljoner civila som är drabbade lider av akut undernäring. Och man ligger på nivå tre eller fyra på den femgradiga skala FN använder för att gradera svältnivåer.

Mat och livsmedel är nödvändiga och Jemens befolkning lever vanligtvis på de skördar som landets grödor producerar. Av skördarna räknar man att kunna använda 50 procent. Det råder akut brist på rent vatten och behovet är stort bland befolkningen.

– Sjukhussystemet har kollapsat och det behövs i princip allting! säger Per Byman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista