Josefin Holgersson, sjuksköterska pch Gunilla Sternheden, avdelningschef IVA Halmstad.
Josefin Holgersson, sjuksköterska pch Gunilla Sternheden, avdelningschef IVA Halmstad Foto: Therese Wahlgren/Sveriges Radio.

Här ger nattjobb kortare arbetsvecka – och gladare personal

3:30 min

Piggare personal som stannar kvar och inga hyrsköterskor. Det är resultatet av ett arbetstidsprojekt på intensivvårdsavdelningen i Halmstad. Nu permanentas försöket.

Kortare arbetsvecka och mer pengar till flera yrkesgrupper som jobbar natt inom sjukvården – det föreslår de styrande politikerna i Region Halland. Tanken är att med hjälp av det locka bland annat sjuksköterskor och undersköterskor att söka sig till Halland, men också för att få de som redan jobbar här att orka med och stanna kvar.

Politikerna vill också permanenta modellen som testats på intensivvårdsavdelningen, IVA i Halmstad där personalen själv kan påverka sitt schema och önska hur mycket natt de ville jobba. Ju mer natt, desto kortare arbetsvecka. 

Och att politikerna nu vill permanenta modellen glädjer Gunilla Sternheden, som är avdelningschef på IVA i Halmstad.

– Jag är jätteglad. Nu är det ett förslag än, och beslutet är inte fattat, men jag ser positivt på detta. För personalen är det en seger, säger hon.

Modellen går ut på att man kan välja huruvida man vill jobba färre nätter och en längre vecka, eller fler nätter och en kortare vecka och därmed ha möjlighet till mer återhämtning.

– Det har resulterat i att vi har en god bemanning, personal som stannar kvar och vi har lite lättare att rekrytera, säger Gunilla Sternheden.

Innan modellen infördes för fyra år sedan var IVA en av alla avdelningar som kämpade med vakanser, sjukskriven personal och svårigheter att få tag i folk. Då var schemat fast och alla jobbade lika många nätter.

Josefin Holgersson, är sjuksköterska på IVA i Halmstad och även hon ser positivt på förslaget. Och anledningen till att hon faktiskt kan tänka sig att jobba natt är modellen de jobbar efter på IVA.

– Det är möjligheten att kunna återhämta mig. Har jag inte sovit tillräckligt har jag en extra dag att vila upp mig, säger hon.

Och eftersom hon får möjligheten att påverka sitt eget schema kommer Josefin Holgersson inte lämna intensivvårdsavdelningen i Halmstad. 

– Nej, jag kommer stanna, säger hon.

Fotnot: Förslaget kommer från den borgerliga majoriteten i Regionstyrelsen, och beslut fattas den 13 december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".