Många hade funderingar kring avvecklingen av Rinhals reaktor 1 och 2.
1 av 3
Många hade funderingar kring avvecklingen av Rinhals reaktor 1 och 2. Foto: Muhamed Ferhatovic / Sveriges Radio
Bild från samrådsmötet med allmänheten.
2 av 3
Bild från samrådsmötet med allmänheten. Foto: Muhamed Ferhatovic
Gunnar Peters var med och byggde upp Ringhals reaktor 2 på 70 - talet.
3 av 3
Gunnar Peters var med och byggde upp Ringhals reaktor 2 på 70 - talet. Foto: Muhamed Ferhatovic

Många frågor när avveckling av Ringhals diskuterades

2:01 min

Hur ska avfallet förvaras och hur mycket kommer det bullra? Det var några av funderingarna som flera hade på ett möte om Ringhals avveckling.

Fram till 2020 ska Ringhals reaktor 1 och 2 vara avstängda och därför samlades ett sextiotal boende i närområdet för att fråga ansvariga för avvecklingen hur det ska gå till. En som kom dit var Gunnar Peters som år 1974 var med och byggde en av kärnkraftsreaktorerna som nu planerar att rivas.

– Det är en bit av hjärtat som försvinner efterssom jag var med från början. Utmaningen i avvecklingen blir att hitta ytor för var man ska lägga allt man demonterat. Att veta var allt avfall ska ligga, säger Gunnar Peters. 

Ett sextiotal personer de flesta boende i närområdet samlades i Ringhals infocenter under måndagskvällen för att höra hur avvecklingen av Ringhals reaktor 1 och två ska gå till.

Ringhals som totalt har fyra reaktorer kommer stänga två av dem fram till 2020. Själva avvecklingen beräknas vara klar inom tio år. Och tiden för avvecklingen, var avfallet kommer läggas och dess miljöpåverkan, hur mycket buller kommer höras när man börjar riva byggnaderna - det var några frågor som dök upp på mötet.

– Jag bor närmast så vi hör ju buller nu och det blir värre sen troligtvis, det känns inte så roligt, säger Majvor Thorén.

När det gäller bullret så kommer det göras en så kallad bullerutredning av transportvägarna. En annan fundering som de boende hade var kring avfallshanteringen. Det finns olika sätt man vill hantera den, ett sätt är att förvara sådant som har mycket låg radioaktivitetsnivå i marken i området kring Ringhals. Marie-Louise Olvstam, juridiskt sakkunnig för avvecklingen av Ringhals ett och två känner sig nöjd efter kvällsmötet med allmänheten.

– Det är tack vare de frågor som vi får som vi kan ta fram bättre ansökningsunderlag så det är väldigt viktigt för oss, säger Marie-Louise Olvstam

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista