Mjölkbonden Helene Gunnarsson gläds åt att priset på smör går upp.
Mjölkbonden Helene Gunnarsson gläds åt att priset på smör går upp. Foto: Filip Kruse/Sveriges Radio.

Priset på smör går upp – glädje bland mjölkbönder

2:47 min

Smörpriset har ökat rejält den senaste tiden. Förra vintern låg ett halvkilo på runt 30 kronor. Nu kostar samma paket nästan 45 kronor, vilket gläder mjölkbonden Helene Gunnarsson.

– För mig som mjölkbonde är det positivt att priset har gått upp. Det som har hänt parallellt är ju att priset för oss mjölkbönder har gått upp, säger Helene Gunnarsson som är mjölkbonde i Tvååker och styrelseledamot i Arla.

Eftersom priset på smör har gått upp får mjölkbönderna också bättre betalt för mjölken. 

– Priset har stigit från en nivå som var nere på 2,30 upp till 3,60 – så det har varit en markant uppgång. 

Vad ligger bakom uppgången?

– Över lag äter vi fetare produkter. Vi dricker tjockare mjölk, äter mer grädde och tjockare creme fraiche än vi gjorde för ett par år sedan, säger Helene Gunnarsson.

Detta är en trend som syns även utanför Sveriges gränser. Men enligt Helene Gunnarsson verkar det som att priset på smör har nått toppen för denna gång. 

 

Och det finns en viss risk att smörkonsumenter inte får tag på smör till julbaket.

– Man kan aldrig veta hur mycket konsumenterna köper på sig och lagrar, det finns ingen garanti för någonting. Men vi hoppas att det ska räcka, säger Helene Gunnarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista