Linda Pilcher är ägare, kemiingenjör och ostmakare.
Restauranger har frågat om Linda Pilcher kärnar eget smör, men det gör hon inte,eftersom det är svårt att få ihop det ekonomiskt. Foto: Anna Carlsson/Sveriges Radio.

Dyrt att kärna eget smör för lokalt mejeri

2:52 min

Restauranger har efterfrågat lokalt kärnat smör från Linda Pilchers mejeri. Men hon har inte kunnat möta behovet, eftersom det är svårt att få ekonomin att gå ihop.

Linda Pilcher äger ett lokalt litet mejeri utanför Halmstad, i Holm. Där är det fokus på ost, men hon får även förfrågningar från restauranger om hon gör eget smör också.

– Jag har funderat på att göra smör. Det är väldigt gott att kärna eget smör. 

Vissa restauranger har visat intresse och frågat om jag gör smör. Men det är svårt att få ekonomin att gå ihop.

– Det kommer kosta 100 kronor per kilo smör bara att köpa mjölken för mig, om jag ska göra smör. Sen vill man ha något betalt för sin arbetsdag. Det tar säkert en dag att göra smör, säger Linda Pilcher.

Vad är speciellt med egenkärnat smör?

– Det är en alldeles speciell smak, när man har handkärnat smör.Det smakar inte som det man köper i affären. Mjölken jag köper har sin speciella smak och karaktär. Genom att ha det småskaliga får man tag på den unika smaken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".