sadlar
Polisen i Kungsbacka varnar för att tjuvar som är ute efter hästsadlar har kommit till norra Halland. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD.

Polisens uppmaning till hästägare: "Se över lås och larm!"

2:03 min

Polisen i Kungsbacka varnar för att tjuvar som är ute efter hästsadlar har kommit till norra Halland.

Natten till onsdagen utsattes en hästgård utanför Fjärås för ett inbrottsförsök. Någon eller några försökte bryta sig in i sadelkammaren.

– De som äger gården vaknade av en smäll, tittade ut och ringde polisen. När polisen kom till platsen så kunde man konstatera att det varit ett försök till inbrott i sadelkammaren, säger Anders Wiss, lokalområdeschef för polisen i Kungsbacka.

Att tjuvar riktar in sig på just hästsadlar är inget nytt i Kungsbackaområdet.

– Vi är angelägna om att få ut den här informationen för vi har tidigare år haft just sadeltjuvar här i området. Och det handlar om ganska stora värden för de som drabbas. Det har varit återkommande både 2015 och 2016. Då har det varit perioder där just sadeltjuvar varit här, och risken finns att den perioden kommer nu igen, säger Wiss.

Vad uppmanar du de som äger sadlar att göra?

– Framförallt att hålla utkik efter folk eller bilar som man inte känner till i området och se över lås och larm så att de funkar ordentligt.

Polisen tror att det är ligor som stjäl sadlarna och sedan säljer dem utomlands.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista