Elever från Kattegattgymnasiet i Framtidsprojekt.
Eleverna Hanna Yousif, Dylan Horta Munoz, Evelina Hedberg, Loke Gustafsson, Lilit Hakopian, Eyad Hamoud och Abdul Qudoos Stanikzai har varit med i Framtidsprojektet på Kattegattgymnasiet. Foto: Estrid Wagersten/Sveriges Radio

Ungdomar ser ljust på framtiden

9:48 min

Hur ser världen ut år 2050? Har tekniken tagit över? Hur bor vi? Det är frågor som elever på Kattegattgymnasiet har försökt svara på i sitt framtidsprojekt.

Elever i årskurs ett på naturvetenskapsprogrammet på Kattegattgymnasiet i Halmstad har genomfört något som kallas Framtidsprojektet. I projektet har de fått lära sig mer om teknisk och samhällsvetenskaplig framtidsutveckling. 

Resultatet, det vill säga elevernas nya kunskaper och framtidsvisioner för år 2050, presenterades i en utställning på skolan.

Hanna Yousif, Dylan Horta Munoz, Evelina Hedberg, Loke Gustafsson, Lilit Hakopian, Eyad Hamoud och Abdul Qudoos Stanikzai deltog i projektet.

Några av eleverna har bland annat varit på Högskolan i Halmstad för att ta del av den tekniska utvecklingen.

– Det var väldigt intressant att se att detta händer just i Halmstad. Det trodde man inte att det hade kommit så många nya innovationer härifrån, säger en av eleverna.

Eleverna har även besökt samhällsbyggnadskontoret.

– Det handlade mycket om hur Halmstad ska se ut. De visade upp exempel i Trönninge och Fyllinge på hur områdena kommer utvecklas.

Hur ser ni på utvecklingen - hur kommer det se ut 2050?

– En sak som jag tänker är att vi nu kan automatisera kontorsjobb, mentala jobb, genom artificiell intelligens. Vi kan ha en maskin som genom datorn följer med på jobbet. Den tekniken finns redan i dag och den kommer utvecklas så att vi kan låta maskiner göra jobbet. Och vilka jobb ska vi då ha när maskiner ersätter det vi tidigare gjorde bättre än dem?

– Jag tror inte att jobben kommer försvinna för det måste finnas någon som ska kontrollera robotarna, säger en annan elev.

Något annat som kan ändras är hur man dejtar  - hur blir det i framtiden?

– Det handlar om kvantitet och kvalitet. Genom dejtingappar kan du nå fler människor och på så sätt ha större chans att hitta någon du passar för, så jag tror att det kommer bli fler dejtingappar.

– Vem vet, folk kanske tröttnar på teknologin och att sitta framför skärmar? Så man kanske går tillbaka till hur det var förr, säger en annan.

När eleverna får välja på en skala mellan 1 till 10 om de är rädda eller förväntansfulla inför framtiden, så är svaret givet.

– 27.

Ni är förhoppningsfulla?

– Verkligen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista