Malin Matsson äter frukost.
1 av 4
Malin Matsson äter frukost. Foto: Privat.
Malin Matsson tittar ut från ett tågfönster.
2 av 4
Malin Matsson åker tåg i Sri Lanka. Foto: Privat bild.
Arkivbild från Hjälp Margit Hjälpas arbete.
3 av 4
Arkivbild från Hjälp Margit Hjälpas arbete. Foto: Privat.
Barn och Malin Matsson
4 av 4
Barn och Malin Matsson. Foto: Privat bild.

Margit har hjälpt barn sedan 60-talet

3:34 min

Sedan 20 år tillbaka har stiftelsen Hjälp Margit Hjälpa funnits och det är grundaren Margit Stefansson från Halmstad som gett namn åt verksamheten.

Margit Stefansson som var med och byggde upp ett barnhem i Sri Lankas bergsbygd redan på 1960-talet, är fortfarande med i stiftelsens styrelse.

Det är till just utsatta barn i Sri Lanka och Indien som de hjälper och stöttar med skänkta pengar.

Malin Matsson sitter även hon i styrelsen och förklarar hur de ser till att deras ekonomiska hjälp kommer till nytta.

– Nästan alla vi som är med i styrelsen har ju varit i Sri Lanka eller Indien och sett hur de här organisationerna jobbar, säger Malin Matsson och fortsätter:

– Vi har en väldigt nära relation med de vi stödjer. Vi brukar prata om hjälp till självhjälp, de söker upp de mest utsatta. Vi finns bara som ekonomisk hjälp.

Stiftelsen är helt ideellt uppbyggd och det är jobb på lediga kvällar och helger som gäller för att få det att fungera. Det är en liten grupp från norr till söder i Sverige som verkar för att få pengar insamlade, de vill ha månadsstödjande faddrar och rena pengagåvor.

Stiftelsens olika projekt varierar men i år har de till exempel gett pengar till ett solpanelsbygge i Sri Lanka så att barn kan duscha i varmvatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista