Michael Hammar Nordic Surface
Michael Hammar. Foto: Pressbild

Leverantör försvarar gummiasfalten

7:32 min

Tester visar att det kan förekomma gifter i det material som används i gummiasfalt på lekplatser. Men leverantören Michael Hammar försvarar användandet av materialet.

P4 Halland har tidigare rapporterat om att materialet i gummiasfalt kritiseras för att det kan vara miljöovänligt och hälsofarligt för barn.

Michael Hammar är vd på Nordic surface, en av flera leverantörer av gummiasfalt, och han försvarar användandet av materialet som fallskydd.

– Det är inga alarmerade halter av skadliga ämnen, däremot förekommer dem. Men där blir det viktigt i debatten att man tittar på proportionen av risken. Kan den övergå i en fara eller är det mer en risk som ändå betecknas som att den är så pass låg att den inte ska innebära någon fara, säger han och fortsätter:

– Förekomsten av skadliga ämnen hittar du även i sand, i bark och i träflisor. Då kommer de ofta från fall när det regnar, men det är ingen som pratar om det. Total giftfrihet kommer vi aldrig att få. Det är en jättebra vision men vi kommer aldrig kunna uppnå noll procent av skadliga ämnen i vår närmiljö.

Hammar tycker bland annat att gummiasfalt är säkrare som fallskydd än till exempel bark och sand, eftersom platsgjuten gummi levereras i bunden form medan sand, bark och träflis är obundet och därmed riskerar att förflyttas vid lek. Vidare anser han att gummiasfalt innebär variationsmöjligheter när det kommer till design, ökar tillgängligheten och förlänger hållbarhetstiden jämfört med övriga material.

När materialet kan förflyttas uppstår enligt Michael områden med lägre tjocklekar än vad som krävs för att uppnå fallskyddet, vilket då innebär en fara vid fall från lekutrustning.

Stockholms stad har ett resurscentrum med specialkompetens inom kemi som heter Kemikaliecentrum vars syfte är att hjälpa invånare och verksamheter att tillsammans att visionen om ett giftfritt Stockholm.

Kemikaliecentrum arbetar nu med ett projekt där man tagit riktade prover efter vissa ämnen som kan finnas i gummiasfalten.

– Det kan till exempel vara metaller, eller en ämnesgrupp som heter polyaromatiska kolväten. De ämnena fanns tidigare i bildäck och det materialet är ett bra material för att återvinna, men det kanske är mindre lämpligt att använda i barns miljö eftersom de kan innehålla farliga ämnen, säger projektledare Jenny Fäldt.

Proverna som tagits visar att halterna inte är alarmerande, men att de samtidigt varierar mycket.

– Problemet kommer till när materialet är i kontinuerlig kontakt med barn. Miljöbedömningssystemen är anpassade för bygg- och anläggningsmaterial och inte för material som kommer i kontakt med barn, säger Jenny Fäldt. 

Projektet ska ta fram en rekommendation för användning av gummigranulat i Stockholms stad, så att det i framtiden går att ställa hårdare krav på leverantörer av gummiasfalt.

Enligt Michael Hammar så arbetar hans företag med att ta fram mer miljövänliga fallskydd på lekplatser. Han vill inte gå in på exakt vad det handlar om eftersom det är under utveckling, men säger att det både kan vara naturmaterial och mer miljövänligt gummi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".