Grisbonden Gun Ragnarsson.
Grisbonden Gun Ragnarsson. Foto: Sveriges Radio/TT.

Grisbonden: Schyffert borde jobba på en grisgård

2:33 min

Grisbonden Gun Ragnarsson har 144 suggor på sin gård i Tvååker. Henrik Schyffert program "Köttets lustar" kallar hon populistiskt.

– Det är ju en populistisk grej. Jag hade inte valt att göra på det viset och ha dem i en lägenhet utan då skulle hellre Schyffert jobbat på en grisgård, säger Gun Ragnarsson, ekogrisproducent i Tvååker.

Är du som grisproducent oroad för programmet?

– Nej, inte speciellt. Vi har blivit så vana vid hur drevet går under december, och jag känner att detta inte är värre än nåt annat.

Programmet väcker diskussion på P4 Halland Facebooksida. Barbro skriver:

Programmet visar främst att grisar inte hör hemma i stadslägenheter!

Kjell skriver:

Programmet är ändå lite tänkvärt, folk tror kanske att en gris föds i en plastförpackning idag.

Angående djurproduktionens inverkan på växthusgaser eller ökningen av köttkonsumtionen ser inte grisbonden Gun Ragnarsson allvarligt på det.

– Jag ser det faktiskt inte alls som ett problem. Om vi svenskar ser till att äta ett bra kött som är producerat i Sverige och äter normala mängder i veckan - det kan vi göra med fullkomligt gott samvete och så kan vi ge tusan i att åka till Thailand!

Gun Ragnarsson har själv 144 suggor hemma hos sig och har svårt att bli mycket kompis med dem som Henrik Schyffert blir med sina tamgrisar.

– Ja, självklart. Det normala är inte att vi tar in dem i bostaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".