Kvinna framför rött hus
1 av 3
Catharina Nilsson Foto: Julius Bengtsson
Fält med grånkål
2 av 3
Grönkål på Tångagård Foto: Julius Bengtsson
Man med kniv i grönkålsodling
3 av 3
Ivar Nilsson har bråda dagar för att skörda all grönkål. Foto: Julius Bengtsson

Full rulle i grönkålsfabriken

1:57 min

De senaste åren har efterfrågan på grönkål varit extra högt. Nu inför jul är det högtryck för grönkålsodlarna.

– Folk lagar mycket mer mat med grönkål i. Du kan göra lasagne, soppa och paj. Chips är väldigt populärt. Sedan är det många som använder det i olika former av smoothies för då får man i sig det på ett enkelt sätt, säger Catharina Nilsson, grönkålsodlare utanför Falkenberg.

Julskinkan i all ära, men bland korvar, sylta och andra charkuteriprodukter finns nu allt flera gröna inslag på julbordet.

Och såhär någon vecka innan jul är det full rulle på Tångagård utanför Falkenberg för att det ska bli grönkål på bordet även i år. Och enligt Catharina Nilsson på Tångagård har de senaste åren varit särskilt intensiva.

– Det har skett en stor förändring de senaste tre åren. Förut var det bara till julen och några veckor innan som vi hade jobb. Men nu producerar vi grönkål för en marknad som börjar redan i juli. Då är det mycket mindre förpackningar för den äts färsk istället, som sallad, soppa, smoothies. det är bara fantasin som sätter stopp!

Ett givet kålinslag på julbordet är den halländska långkålen, med grädde smör och kryddor.

Men grönkålen kan användas till så mycket mer, säger Catharina Nilsson. Inte minst som den är, färsk i till exempel en sallad. Och det är hon inte ensam om att tycka.

– Jag är inflyttad hit och då var det bara långkål, koncentrerat till julen som gällde. Men idag efterfrågar man kål och annat bladgrönt året runt på ett helt annat sätt. 

Själv föredrar Catharina Nilsson grönkålen i just sallader med lite olja och vinäger. Och hon tror att intresset för kålen kommer att fortsätta.

– Jag tror att trenden är att vi kommer att äta så mycket som möjligt som är odlat nära. Och grönkålen kan vi odla här i Sverige, den kan vi äta färsk och grön under väldigt stora delar av året. Det tål också frost, bara man tinar upp den så går den att använda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".