Evelina Carlsson känner att skolungdomar i Halmstad inte har någonstans att ta vägen idag förutom in till stan.
1 av 3
Evelina Carlsson känner att skolungdomar i Halmstad inte har någonstans att ta vägen idag förutom in till stan. Foto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio.
Enligt Evelina har kaféet "en känsla av hemma, värme och gemenskap, utan alkohol- eller drogstressen."
2 av 3
Enligt Evelina har kaféet "en känsla av hemma, värme och gemenskap, utan alkohol- eller drogstressen." Foto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio.
Evelina Carlsson arbetar på IOGT-NTO i Halmstad.
3 av 3
Evelina Carlsson arbetar på IOGT-NTO i Halmstad. Foto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio.

Hon vill få bort ungdomarna från langarna

1:16 min

Nykterhetsförbundet IOGT-NTO satsar på ett kafé i Halmstad, som ska fungera som en en mötesplats för unga där de inte kommer i kontakt med alkohol eller droger.

Det är lätt för unga idag att få tag på alkohol eller droger. Därför startar Evelina Carlsson på nykterhetsförbundet IOGT-NTO i Halmstad ett ungdomskafé som ska ge en unga ett alkoholfritt ställe att vara på.

– Det är ett stort problem, drogproblem går ner i åldrarna, säger hon. 

Evelina Carlsson känner att skolungdomar i Halmstad inte har någonstans att ta vägen idag förutom in till stan. Efter att skolan slutat för dagen åker de flesta in till stan för att hänga och umgås med varandra. Oftast på ett kafé eller matställe.

Hon säger att då langarna av alkohol och droger idag vet var alla unga finns så är det viktigt att skapa en arena där man får bort de personerna. 

– Jag vet ju också av egna erfarenheter hur lätt det är att få tag på. Hur man kan ringa langare och det ena med det fjärde, säger hon.

Målet är att jobba och kämpa mot problemet. 

– Hade vi kunnat fånga upp om så bara en person, så hade det gjort oss väldigt glada, säger Evelina Carlsson.

Ska man se det här som att få langarna bort från ungdomarna på ett tydligare sätt?

– Ja. Här är nolltolerans mot alkohol och droger, det kommer inte in innanför dörrarna. Vad folk sedan gör utanför är en annan femma, säger hon.

Tanken är att det ska vara en samlingsplats där de unga kan hänga med kompisarna, dricka kaffe eller bara göra ingenting.  Inriktningen ligger på de unga, men är även tillgängligt för alla, till exempel de äldre.

– Det finns många äldre utan familj eller så runt sig - de ska också kunna komma hit och sätta sig och prata med unga, säger hon. Då kan det bildas riktigt stor magi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista