Julfest i Morup.
1 av 3
Julfest i Morup. Foto: Muhamed Ferhatovic
Julfest i Morup.
2 av 3
Julfest i Morup. Foto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio.
Lana Marouk med dottern på julfesten i Morup.
3 av 3
Lana Marouk med dottern på julfesten i Morup. Foto: Muhamed Ferhatovic

Morup har julfest för nyanlända i matens tecken

1:49 min

Morups församling bjöd under söndagen in nyanlända till en julfest för att umgås och visa hur man firar jul i Sverige, men också för att ta del av matkultur från andra länder.

Barbara Lunde är ansvarig för julfesten i Morups församlingshem.

– Det är meningen att vi ska ha svensk julfest, men blandat med andra kulturer. Eftersom vi har haft språkkaféet och mammagruppen bara för utländska här.

– När vi hade bestämt oss för att göra det så var meningen att olika kulturer skulle samlas ihop med svenska kulturen och tomten och sånt, säger Barbara Lunde till P4 Halland.

I takt med att Sverige blivit mer mångkulturellt har också influenser från andra julmatstraditioner än de svenska börjat göra sig gällande. Detta är första gången som man har julfesten i Morups församling.

Det handlar mycket om att lära ut om julen i Sverige men också ta del av utländsk matkultur.

– Vi kommer äta olika sorters mat och sedan kommer Tomten och delar ut julklappar till 45 barn. Det är meningen att barnen ska känna glädje av julen, eftersom att många av barnen kommer från kriget och har sett jättemycket elände, säger hon.

Vi ska ha roligt och träffa varandra. Ingen sorg - bara glädje idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista