Det varnas för snö i Kronobergs och Jönkopings län.
Det varnas för snö i Kronobergs och Jönkopings län. Foto: TT

Varning för snö och halka i södra Sverige

Snöbyar drar in över Sverige från sydväst. Runt fem centimeter väntas falla — och temperaturen tros ligga runt nollan.

– Det finns definitivt förutsättningar för att det kan bli riktigt besvärligt på vägarna, säger Therese Gadd, meteorolog på SMHI.
Nederbörden kommer dra in över stora delar av Sverige i olika format. Klass 1-varningar för snöfall har utfärdats i Östergötland, Uppsala län, stora delar av Jönköpings län och östra Kronobergs län.

– Generellt handlar det om mängder på fem centimeter, säger SMHI:s meteorolog Therese Gadd.

På andra håll, längre söderut och på Öland och Gotland, väntas regn eller blötsnö.

Nederbördsområdet drar över Sverige i nordostlig riktning och fortsätter mot Finland. Temperaturen kommer att variera runt nollstrecket och när ovädret har lämnat landet kommer drar kyliga luftströmmar in norrifrån.

Prognoserna ser inget vidare ut för trafikläget.

– Dels om man ser till snömängderna i sig, men också om man tänker på kusten, med plus- och minusgrader och nederbörd som faller på kalla vägar. Blöt snö kan också ställa till det, säger Therese Gadd på SMHI.

Under måndagen väntas viss nederbörd även i övriga Svealand och längs med Norrlands kust- och inland. Där gäller dock inga klass 1-varningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista