Svartvit bild på Elsa Grave.
Elsa Grave skulle fyllt 100 år den 17 januari 2018. Foto: Anders Holmström/TT.

#Metoo gör poeten Elsa Grave dubbelt aktuell

3:27 min

Poeten och författaren Elsa Grave skulle fyllt 100 år i januari 2018. Inför jubileet sätter regissören Maggan Ek upp Graves drama Isskåpet, som handlar om en kvinnas kamp att få göra som hon vill.

– Elsa var absolut ingen traditionalist, utan levde som en hard headed woman och det hon skrev på 50-talet är lika aktuellt idag, säger Maggan Ek. Hon har satt upp Elsa Graves dramatik vid ett flertal tillfällen.

Elsa Grave, som bodde på Blomstervången utanför Halmstad under en stor del av sitt liv, tog upp liknande teman som är aktuella idag. Hennes pjäser skildrar hur kvinnor och män är fångade i roller och normer, traditioner och fördomar.

Maggan Ek tycker att det är viktigt att ta upp Elsa Graves pjäser, eftersom problemen kvarstår efter 50 år.

Det är inga socialrealistiska dramer, utan lyriska och absurda och bottnar i en svart humor som är helt fantastisk.

Det intressanta med Elsa Grave är hennes språk, som kan skruvas så att personerna blir lätta att förstå, men också lite absurda, anser Maggan Ek.

– Man måste få skratta åt det här också, för det här är ju svarta komedier.

Föreställningen Isskåpet har premiär den 1 februari 2018. Bakom satsningen står Region Halland och Halmstads kommun, men även Svenska Akademin ger ett ekonomiskt till teaterprojektet.

Vad skulle Elsa Grave ha sagt idag, nu när kvinnors röster höjs i en sällan skådad omfattning?

– Det är helvetiskt bra! Något sådant skulle hon säga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista