Pia Williams är professor i barn och ungdomsvetenskap vid Göteborgs Universitet och var en av de som tog fram forskningen om att antalet barn i barngrupper behövs minskas.
1 av 2
Pia Williams är professor i barn och ungdomsvetenskap vid Göteborgs Universitet och var en av de som tog fram forskningen om att antalet barn i barngrupper behövs minskas. Foto: Fotograf Johan Wingborg, GU.
Collin Kennedy går på Björkris förskola i Kungsbacka. Här checkar han in på så kallad väljartavla som har olika lärstationer. Tanken är att barnen ska kunna själva välja var de är sugna på att vara någonstans.
2 av 2
Collin Kennedy går på Björkris förskola i Kungsbacka. Här checkar han in på så kallad väljartavla som har olika lärstationer. Tanken är att barnen ska kunna själva välja var de är sugna på att vara någonstans. Foto: Casper Sewerin

Viktigt att minska barngrupper i förskola

3:29 min

I början av 2016 kom professorn Pia Williams med forskning som visar att antalet barn i barngrupperna i förskolan behöver minskas.

– De senaste åren har det varit mycket fokus bland föräldrar, personal och barn, angående att antalet barn har ökat. Väldigt många föräldrar har också blivit oroliga över det här, Pia Williams, professor i barn och ungdomsvetenskap vid Göteborgs Universitet, var en av de som tog fram forskningen.

I dagsläget går nästan alla barn i förskolan och ungefär hälften av alla inskrivna är mellan ett till tre år.

– Eftersom det är så många av alla yngsta barnen i förskolan så får det konsekvenser för verksamheten. Vi var därför nyfikna och ville lyfta problematiken kring barngruppsstorlekar, säger Pia Williams.

Vad säger forskningen du var med och tog fram?

– Att det är en oerhört komplex fråga som man inte bara kan besvara utifrån antalet barn. Utan antal barn i gruppen måste alltid anpassas till personaltäthet, förskollärares utbildning och kompetens samt hur förskolans miljö ser ut både ute och inne.

Att minska barngrupperna innebär en stor omorganisation för kommunerna runt om i landet. En problematik är att det inte finns utbildade förskollärare och en annan är att det kan vara svårt att hitta fungerande lokaler.

– Det är viktigt att minska antalet barn i grupperna, men det får inte ske på bekostnad av kvalitet, alltså att man skapar grupper med färre barn och outbildad personal, vilket är en stor risk om man vill ha snabba lösningar, säger Pia Williams.

Vad har du för tips?

– Man måste fundera över hur man kan bryta traditionella mönster och kanske tänka utanför ramarna, men varje förskola behöver se över sin organisation och anpassa den utefter de förhållande som råder, säger Pia Williams.

Fördelarna med att minska antalet barn i barngrupperna är att barnen har större chans att få ta del av områden så som att gå på utflykter och ta del av högläsning. Moment som lätt försvinner om det är för många barn i gruppen.

– Det är förskolans signum att kunna visa andra miljöer, och låta barnen upptäcka saker som de kanske inte annars hade gjort, säger Pia Williams.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista