En av dagens stationsövningar ägde rum vid Örjans vall och gick ut på att poliserna skulle skingra en större folksamling till små grupperingar.
1 av 3
En av dagens stationsövningar ägde rum vid Örjans vall och gick ut på att poliserna skulle skingra en större folksamling till små grupperingar. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.
Ola Lindow, poliskommissarie och tillförordnad divisionschef.
2 av 3
Ola Lindow är poliskommissarie och tillförordnad divisionschef. Han är med och håller i den tolv dagar långa utbildningen. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.
Tre ryggar på poliser och tre stycken polisfordon.
3 av 3
Utbildningen i så kallad särskild polistaktik innebär att poliserna lär sig att upprätthålla ordning och säkerhet vid demonstrationer och större folksamlingar. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.

Polisen ska lära sig hantera stora folkmassor bättre

3:08 min

Idag genomför ett 80-tal poliser slutövningar i särskild polistaktik. Övningarna blir slutet på en tolv dagar lång utbildning i Halmstad.

Utbildningen i så kallad särskild polistaktik innebär att poliserna lär sig att upprätthålla ordning och säkerhet vid demonstrationer och större folksamlingar.

– Vi utbildar två avdelningar med cirka 80 poliser. Plus att det är en hel del utbildare på plats så vi är cirka 100 poliser ute idag, säger Ola Lindow som är poliskommissarie och tillförordnad divisionschef. 

Poliserna får lära sig särskild polistaktik genom olika stationsövningar som genomförs runt om i Halmstad. 

På Örjans vall äger en av dagens övningar rum. Här tränar poliserna på att skingra en större folksamling till små grupperingar. En övning som Ola Lindow tycker att gänget på förmiddagen ser ut att reda ut bra.

– Jag tycker det såg bra ut, sedan får vi tänka lite på hur underlaget är just idag med is och snö.

Det är polisen i region Väst som utbildar poliserna. Ola Lindow säger syftet är att poliserna ska lära sig att hantera en större mängd människor i olika sammanhang.

 – Dels vid allmänna sammankomster men även vid offentliga tillställningar som fotbollsmatcher.

 Varför är den här utbildningen viktig?

– Det är ett led i att vi ska kunna hantera folksamlingar, något som man tog fram 2001. 2005 började vi utbilda i den här taktiken och sen har det även lagts till forskningsbaserat hur man hanterar folksamlingar och sociala identiteter med mera.

Skulle du säga att den här utbildningen behövs mer just idag?

– Absolut vi har mycket bakom oss men vi har även ett val som kommer 2018 där vi kommer tas i anspråk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista