volleyboll
1 av 3
En gruppspelsmatch från turneringen i Las Vegas. Foto: Marcus Nilsson/Privat.
Marcus Nilsson springer på en grusväg vid Golden Gate-bron.
2 av 3
Springer Marcus Nilsson mot framtida spel i ny amerikansk liga? Foto: Privat.
volleyboll
3 av 3
Marcus Nilssons lag åkte ut i kvartsfinalen, men de fick ändå chansen att se finalen spelas. Foto: Marcus Nilsson/Privat.
Andréas volleybollvärld

När en dörr stängs öppnas en annan

För drygt två månader sedan fick han sparken från sin ryska klubb och förra veckan satte han sig på ett plan till Las Vegas – det svänger snabbt i proffslivet för Marcus Nilsson!

Marcus Nilsson har en karriär som många volleybollspelare bara kan drömma om. Över 15 år i utländska ligor har resulterat i ett imponerande CV.

Han har vunnit Champions Leauge och inte bara vunnit, han blev också turneringens mest värdefulla spelare – det är det inte många som kan skryta med.

Säsongen 2017/2018 skulle han bo och spela i St Petersburg men en påstådd skada gjorde att klubben bröt kontraktet och Marcus fick sätta sig på planet hem till Halmstad med en oviss framtid.

Medan han fyllde dagarna med att inreda sin nya lägenhet samt hålla kroppen i form fick han ett erbjudande om att spela en turnering i USA. Turneringen skulle spelas som en uppstart i att försöka starta en professionell liga, något som saknats i USA.

Det kan verka märkligt att en så stor volleybollnation som USA saknar en professionell liga och om jag ska vara ärlig har jag inte riktigt förstått varför. De har en fantastisk collegeverksamhet där den stora NCAA-finalen lockar över 17 000 åskådare, de har en landslagsverksamhet och faciliteter för landslagen som vi i Sverige bara kan titta längtansfullt åt.

Och nu görs det då ett försök att starta upp en professionell liga, vilket verkligen ska bli spännande att följa.

För Marcus del innebar det en vecka på amerikansk mark, matcherna spelades fredag-söndag och den första matchen, som Marcus lag vann, lockade så mycket publik på nätet att länken som matchen skulle streamas via kraschade. Och då ska tilläggas att den spelades klockan 9.00 lokal tid, på en fredag, när de allra flesta alltså jobbar. Det är ett bevis på hur stor sporten är "där borta"!

Tyvärr gick det inte hela vägen för Marcus lag, ”Team Pineapple” då de förlorade en mycket välspelad kvartsfinal mot Blizzard på lördagskvällen.

Framtiden är fortsatt oviss för Marcus Nilsson. Jag vet dock mycket väl vilken förkärlek han har för landet i väst och startar de upp en amerikansk liga till hösten och han får ett tillräckligt bra erbjudande tror jag inte att han är sen att tacka ja.

Och hade det inte varit häftigt för Marcus att spetsa sitt redan stora CV med att spela öppningsmatcherna för vad som kan komma att bli en av världens största ligor!?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".