Tretåig mås rödlistas – inte akut hotad på Nidingen

2:58 min

Den tretåiga måsen, som i Sverige bara finns på ön Nidingen, rödlistas av Birdlife. Men de senaste åren har populationen varit ganska jämn, enligt fågelexperten Uno Unger.

Den tretåiga måsen rödlistas av organisationen Birdlife International. I Sverige häckar måsen endast på ön Nidingen, utanför norra Hallands kust.

Men där har populationen varit jämn under ganska många år, enligt Uno Unger, som har tillbringat mycket tid på fågelstationen på Nidingen, som drivs av Göteborgs ornitologiska förening.

– Den är inte akut hotad ute på Nidingen, och dessutom har vi en viss bevakning av dem under häckningstiden. Så det sker inga störningar eller problem för dem, säger han.

Hur många par finns på Nidingen? 

– Det är ungefär 40 par och har varit så i ganska många år. Och de häckar i de gamla fyrtornen. 

För tillfället verkar det inte vara någon ökning av tretåiga måsar på Nidingen, enligt Uno Unger, utan det är en stadig population.

Och att måsarna häckar just på Nidingen, och inte på något annat ställe i Sverige tror Uno Unger beror på att Nidingen är den bästa platsen för dem i Sverige.

– Detta är i absoluta utkanten av världsutbredningen. De häckar som närmast på norska kusten och runt de brittiska öarna. Så detta är den absoluta utposten. Antagligen är det så att Nidingen är den bästa lokalen i Sverige, säger han

Men att måsen ska hamna på fler ställen i Sverige ser han inte som särskilt troligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".