Det är svårt att få dopp i grytan, det finns inte på alla julbord, berättar Henrik Kellgren.
Det är svårt att få dopp i grytan, det finns inte på alla julbord, berättar Henrik Kellgren. Foto: Leif R Jansson/TT.

Dopp i grytan – trendigt eller otrendigt?

2:56 min

Dopp i grytan är ett måste på julbordet för vissa. Andra har inte hört talas om rätten. Men doppet kanske är på väg tillbaka – i en ny form.

För Henrik Kellgren är dopp i grytan ett måste på julafton

– På de julborden jag avnjuter på julafton vill jag ha dopp i grytan, säger han.

Det är tradition. Och det är det enda man inte kan få under resten av året, som påsk och midsommar. Dopp i grytan är jul, det. 

Men han är orolig för att rätten är på väg att försvinna från julbordet. Han upplever att doppet inte längre är en självklarhet på julborden på  restaurangerna.

– Absolut. Det är svårt att få, det får man inte på alla julbord, säger han.

Malin Ottosson, som är redaktör för tidningen Allt om mat tror dock att doppet har en framtid.

– Buljong är lite trendigt och hälsosamt att äta, och det finns mycket ramensoppor med buljong, säger hon.

Så dopp i grytan kanske inte är på väg bort – snarare tvärt om, men då i en ny form, kanske som en svampbuljong med några spännande, nya ingredienser.

– Jag tror det utvecklas, men jag tror doppet blir kvar, säger Malin Ottosson.

Och en ny variant av dopp i grytan låter intressant, tycker Henrik Kellgren.

– Det låter jätteintressant. Traditioner är till för att skapas, inte bara för att hållas. Så man kan väl testa en gång! 

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".