Malin Gödle
1 av 3
Malin Gerdle berättar att sedan hon började hoppa på kryckor för sju månader sedan så har hon har blivit erbjuden plats när hon åker kollektivtrafik. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.
Aleksandra Vukomanovic
2 av 3
Aleksandra Vukomanovic säger att den senaste gången hon gav bort sin plats var när hon åkt en full buss. Då reste hon sig och gav bort sin plats till en äldre dam med rullator. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.
Sven Wetter
3 av 3
- Det kan säkert vara intressant och putta på sådana som inte gör det automatiskt, säger Sven Wetter om den nya appen. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.

App ska hjälpa gravida få sittplats: "Riktigt häftigt"

5:39 min

Gravida som vill sitta ned på den ofta överfulla tunnelbanan i Tokyo i Japan kan få hjälp av en ny app. En häftig idé tycker resenärer vi har pratat med.

Genom appen kan gravida som vill sitta ner i tunnelbanan skicka ett meddelande och få hjälp. För finns det då passagerare som har angett att de kan ge bort sina platser så får kvinnan en karta till sin mobil där de aktuella sittplatserna finns markerade. 

– Det var häftig, riktigt häftig, säger Carly Svensson när hon får höra om appen.

Carly Svensson är en av resenärerna som befinner sig vid Resecentrum i Halmstad under tisdagen. När hon åker buss, tåg eller tunnelbana brukar hon ge bort sin plats till personer som är äldre, har barnvagn eller med funktionshinder.

 – Ibland kan det vara lite svårt för ibland kommer det äldre och så reser man sig upp men så säger de nej sitt ner. Men visst lämnar jag plats. 

En annan som ska ut och åka under tisdagsförmiddagen är Sven Wetter. Även han säger att brukar resa sig för att lämna plats åt andra när han åker kollektivtrafik.

– Jag tror det har att göra med att känna igen sig själv och att ha empati och se när en person behöver det.

Han tycker att appen i Japan låter intressant och att den även skulle kunna ha en funktion i Sverige.

– Jag har sett flera fall där det hade varit naturligt att ge plats men där folk inte har gjort det. 

Det är ännu inte bestämt när appen kommer att ha premiär i Tokyo. Den har dock redan testats i tunnelbanan under vecka. Tanken är att appen ska lösa två problem: att resenärer ofta inte tittar upp från sina mobiler och att prat anses oartigt i tunnelbanan.

Aleksandra Vukomanovic har tagit tåget från Lund till Halmstad idag. Hon säger att appen skulle behövas även i Sverige.

– Ibland sitter folk och ser inte andras behov, ofta lyssnar de på musik och lever i sin egen värld. Det behövs lite påminnelse tror jag.

När det kommer till att lämna sin plats till andra när man åker kollektivtrafik säger Ingrid Sedin att det beror det lite på.

– Jag har väldigt dålig rygg och knän så det beror på vilken sträcka som jag ska åka. Men står det en gammal människa så självklart gör jag det och försöker hitta en annan plats.

Vad tänker du om den nya appen?

– Det beror på individen som har betalat platsbiljetten och vilken kondition den är i. Jag är född på kulramens tid så jag är inte mycket för teknik överhuvudtaget, jag tror på en annan lösning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista