Dorothea Nilsson
Dorothea Nilssons turistbyrå i Jälluntofta. Foto: Muhamed Ferhatovic / Sveriges Radio

Hon går mot strömmen – satsar på privat turistbyrå

1:57 min

Turistbyrån i Sporda utanför Jälluntofta i Hylte kommun utökar öppettiderna och satsar medan andra turistbyråer stänger igen.

Dorothea Nilsson driver sedan 2009 i privat regi en turistbyrå och till skillnad från hur det ser ut på andra håll i landet när det gäller turistbyråer så utökar hon sin verksamhet. 

P4 Halland besöker Dorothea i Sporda som ligger nära Jälluntofta i Hylte kommun. Hon visar en stuga från tidigt 1700-tal som förr fungerade som en värmestuga där man torkade lin. 

Det är en av de mest besökta platserna i Jälluntofta för turisterna som kommer från bland annat Tyskland, Danmark och Holland.

Dorothea Nilsson brinner för turismen i Jälluntofta och säger att det finns ett stort värde av att träffa människor på plats istället för via datorskärmen, vilket blivit allt vanligare när de traditionella turistbyråerna stänger igen.

Folk kommer till turistbyråerna framförallt för att fråga efter något boende eller var man kan äta något gott, den informationen får man ju inte när man bara har broschyrer att läsa.

– Därför tycker jag det är synd att man stänger turistbyråer hit och dit, säger Dorothea Nilsson. 

I Sverige har var sjätte turistbyrå stängt igen de senaste åren, enligt branschorganisationen Visita. Men Dorothea Nilssons turistbyrå går mot strömmen och utökar med fler öppettider och souvenirer.

Besökarna blir allt fler och intresset för den svenska landsbygden är stor säger hon. En orsak till att det gått bra för henne är hennes språkkunskaper. Någonting fler turistbyråer bör satsa på tycker hon.

– Alla kan inte engelska eller svenska eller uttrycka det som man behöver veta på ett annat språk än sitt egna. Därför ser jag en stor potential för turistbyråerna att satsa mer på att kunna fler språk så att de kan informera folk, säger Dorothea Nilsson.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista