Grävskopa tar jord framför tåg på stationsområdet
1 av 2
Det nya byggnadsområdet för Hede tågstation. Foto: Casper Sewerin/Sveriges Radio
Sju peroner i neonvästar skyfflar sand och visar första spadtaget för Hede tågstation.
2 av 2
Första spadtagen för Hede tågstation. Foto: Casper Sewerin/Sveriges Radio

Första spadtaget för Hedes nya stationshus

3:21 min

Nu byggs det ett stationshus på Hede tågstation för att göra det bättre för resenärerna när de väntar på tåget.

Hede har många resenärer per dag från tågstationen, närmare 1000 resenärer som reser till stationen och lika många som reser från stationen. Men det finns inget riktigt väderskydd eller knutpunkt för resenärerna och det är det som skapas nu. Det nya stationshuset kommer stå klart i årsskiftet 2018/2019.

Denny Johansson är projektsamordnare i Kungsbacka och ansvarig för Hede stationshus och vill skapa något för framtiden.

– Det här området kommer att växa, dels kommer man utöka busslinjerna här ute så man får bättre anknytning till Hede station. Sedan kommer också området Voxlöv att växa ut på åkern här bakom oss och skapa ett nytt centrum i norra Kungsbacka, säger Denny Johansson.

Resandet kommer att öka på längre sikt och det behövs nya parkeringsplatser. Denny Johansson beskriver det nya stationshuset som en lykta i mörkret och det kommer att vara varmt och finnas bekvämligheter som kioskverksamhet. Det nya bygget kommer bestå av mycket glasverk.

– Det är mycket glas ja, det gäller att skapa en trygg och attraktiv knutpunkt för det här området. Man ska kunna se ut och se in och i genom. Det ska upplevas som man är utomhus. Det ska både utstråla trygghet och inbjudande av värme, säger Denny Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista