Frillesås BK
Frillesås BK leder serien, och kan klättra upp till Elitserien nästa säsong. Foto: Patric Ljunggren/Sveriges Radio.

Politikern: Frillesås BK kan inte räkna med extra bidrag

4:09 min

Frillesås BK har gått bra i Allsvenskan i år och leder ligan. Men kommunen är tveksam till att skjuta till ekonomiskt stöd om klubben skulle gå upp till Elitserien.

Tidigare har Kungsbacka kommun varit motstridig till att ge elitsatsande lag extra ekonomiskt stöd. Och trots att Frillesås bandyklubb går bra i landets näst högsta serie kan laget inte räkna med något extra stöd om de går upp till Elitserien.

– Det är väldigt många föreningar som satsar på elit. Vi har Kungsbacka damfotbollsförening och Frillesås bandyklubb. Klubbarna får själva fundera på hur de ska finansiera sin elitsatsning, säger Peter Söderberg (M).

Ett problem som Söderberg lyfter fram är att det inte behöver vara bra för en elitklubb att vara beroende av ett bidrag, eftersom ett bidrag kan försvinna.

– Det hade varit konstigt om vi skulle dra undan pengar för att satsa på en annan förening. Det hade varit orättvist. Vilken förening skulle vi "stjäla pengar" från för att ge till en elitklubb? 

Idag hålls ett nämndsammanträde, och Peter Söderberg har lagt ett uppdrag, med förhoppningen om att ledamöterna kommer rösta ja till att förvaltningen ska ta reda på vad som egentligen menas med Kungsbackas vision om bredd och spets.

– Det finns inget uttalat om att idrotten ska ha bredd och spets, det kan vara konstverk, infrastruktur och skolor, säger Peter Söderberg.

Och om Frillesås går upp till Elitserien kan de inte räkna med extra ekonomiskt stöd från kommunen.

– Man kan inte räkna med några extra bidrag i dagsläget. Jag vet inte var vi skulle hitta pengarna någonstans. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista