En större vårmygga, bredvid en linjal.
En större vårmygga kan irritera och bitas även under den kallare delen av året. Foto: Sveriges Radio.

Mygg irriterar och sticks – även på vintern

1:56 min

Många förknippar mygg med sommartider, sol och bad, men faktum är att det finns myggsorter som är aktiva och sticks även på vintern.

Inte ens på vintern kan man vara säker på att slippa den surrande sommarplågan myggan. Du kanske tror att vintermånaderna är myggfria, men det är en inbillad trygghet. För trots minusgrader ute så får många hallänningar ändå myggbett inomhus nu innan jul.

– Dels finns det ett antal malariamyggor, tre arter, som övervintrar.  Sedan finns det också större vårmygga, säger Anders Lindström, myggforskare på SVA.

Oftast när folk frågar om mygg den här tiden om året så är det den. Den är aktiv och biter människor. Den är stor med randiga ben och fläckiga vingar.

Det finns även ett par arter av husmygg som gärna övervintrar inomhus. 

– Men de är mer intresserade av fåglar, så de är sällan till något bekymmer. De sitter i ett hörn och väntar på våren. 

För vissa personer så kliar de här vintermyggbetten värre än vad de gör på sommaren, eftersom våra kroppar inte alls är vana vid myggbett på vintern. Men om det är så att vintermygg blir vanligare eller inte i Sverige, det vet inte Anders Lindström.

– Jag upplever att fler frågar om dem. Men om det beror på att jag blivit mer känd som en myggperson eller om det är en faktisk ökning har jag ingen uppfattning om, säger Anders Lindström och fortsätter:

– Men om de får en lång, varm säsong kan de få fram en generation till, och då blir det fler mygg. Det skulle i så fall förklara varför man upplever att det är fler mygg på höstkanten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista