Teater Hallands nya entré sedd utifrån.
Teater Hallands nya entré. Foto: Johan Davidsson/Sveriges Radio.

Sexuella trakasserier i fokus och mer pengar till kulturen

2:00 min

Den politiska ledningen av Region Hallands skolor vill veta hur sexuella trakasserier motverkas.

Målet för regionens kulturanslag har skiftats, säger Lovisa Aldrin, ordförande i regionens driftnämnd för kultur och skola:

– Tidigare har våra överenskommelser om kulturverksamhet varit riktade mot besöksmål. Nu är tanken att det ska handla om ökad kulturupplevelser för hallänningarna.

 Fyraåriga överenskommelser tecknas med nitton kulturaktörer, nu i form av årliga verksamhetsanslag. Det är till exempel Tjolöholms slott, världsarvet Grimetons radiostation, Mjellby konstmuseum, Hishults konstmuseum. Teckningsmuseet i Laholm och Bonadsmuseet i Unnaryd.

Och budgeten för Hallands kultur 2018 ska stärka det fria kulturlivet:

– Det fira kulturlivet är enormt viktigt för Halland! Vi har få stora institutioner. Vi har nu gjort överenskommelser  med fler fria kulturutövare så att de får en långsiktighet i sitt konstnärsskapande.

De halländska kulturinstitutionerna Teater Halland och Stiftelsen Hallands länsmusser får ytterligare 1,7 miljoner kronor. Totalt ökas regionens kulturbudget med sex miljoner kronor.

Efter Metoo och andra liknande upprop, begär driftnämnden för Kultur och skola nu besked från Löftadalens och Katrinebergs folkhögskolor, liksom naturbruksgymnasiet Munkagård, hur de arbetar för att motverka sexuella trakasserier och tystnadskulturer:

– Vi vill veta hur de pratar med elever om var gränserna går, hur anmäler man, hur säkerställes att det kan vara en anonym anmälan. Det räcker inte med fina strategidokument, det måste också hända någonting på riktigt, säger Lovisa aldrin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".