Närakuten. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio
Närakuten. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio.

Ny upphandling för Närakuten i Kungsbacka

2:29 min

Region Halland gör en ny upphandling för Närakuten i Kungsbacka - det nuvarande avtalet går ut vid årsskiftet 2018/2019.

– Vi har haft en upphandlad verksamhet sedan många år tillbaka på Närakuten, och vi ser att det är ett bra koncept som vi vill fortsätta med, säger Kaarina Sundelin, förvaltningschef Närsjukvården Halland.

Politikerna vill bland annat att det nya avtalet ska ge möjlighet för vårdcentralerna att boka tider åt sina patienter. Region Halland har just nu ett avtal med Näraktuten som just nu drivs av Capio. Avtalet sträcker sig årsskiftet 2018/2019.

Varför blir det inte Capio framöver? 

– De får gärna lägga ett anbud. Men vi har haft en anbudstid som innebär att man under sex år haft en entreprenör, och det finns ingen möjlighet att förlänga det utan då går vi ut med nya villkor och Capio får gärna lägga ett anbud igen, säger Tommy Rydfeldt, ordförande i Driftnämnden Närsjukvård (L). 

Närakuten i Kungsbacka tar emot ungefär 38 000 besök om året, och Kaarina Sundelin säger att patienterna fortsättningsvis är välkomna till Närakuten. Tommy Rydfeldt tror att de nya villkoren kommer påverka patienterna positivt.

– Vi lägger in att den som ringer till sin vårdcentral på eftermiddagen och om de inte har möjlighet att ta emot dem just den dagen, ska kunna få en bokad tid på Närakuten, och det har vi inte idag. Det ökar tillgängligheten för patienten, säger Tommy Rydfeldt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista