Nu föreslås fem föräldramånader vikas till pappan.
Nu föreslås fem föräldramånader vikas till pappan. Foto: Heiko Junge/TT.

Nytt förslag: Fem pappamånader

1:57 min

I dag presenteras utredningen som föreslår att fem månader ska vikas för pappan.

Det finns också ett fokus på att barnet tidigt ska ha uppväxtvillkor med relation till båda föräldrarna, berättar Ekot i dag.

– Det vi gör nu är att gå in och reservera ytterligare månader som man inte kan lämna över till den andra föräldern, säger Lars Arrhenius, som är regeringens särskilda utredare.

Under de tre första åren föreslås att pappan har fem föräldramånader vikta till sig och sitt barn. Kan pappan inte ta ut dem förlorar familjen hans fem månader. Mamman har lika många, gemensamt har man sedan fem som familjen delar upp själv.

I Yasmina Orfanidous familj tjänar pappan mer, därför blir valet för att ha en hygglig ekonomi att mamman är hemma.

– Det blir ett straff för barnet om man inte har möjlighet att vara hemma de här fem månaderna. För mig är det inte jämställdhet, för mig är det ett straff för barnen, säger Yasmina Orfanidou.

De småbarnsmammor Ekot mött är oroliga för attityder på arbetsplatsen, cementerade kvinno- och mansroller, att det påverkar dem ekonomiskt att vara den som är hemma länge. Vilma Bodden är trebarnsmor.

– Det är ju sämre pension, kanske begränsar möjligheten att bygga upp ett eget sparande. Man kanske blir omsprungen på jobbet och kanske inte är den som satsas på, säger Vilma Bodden.

Lars Arrhenius menar att det är nödvändigt med jämställda uttag av föräldraförsäkringen.  

– Det är ju det som ligger som grund för vårat uppdrag, den problematiken, hur det ser ut för kvinnor och de ekonomiska förluster man kan göra på lång sikt. Det är därför vi föreslår ganska ingripande förslag för att männen tar ut en större del och det inte bara blir så att kvinnan ska ta det ansvaret. För att jämna ut ekonomiska skillnaderna så är det nödvändigt att man tar ett mer jämställd uttag, säger Lars Arrhenius.

Lars Arrhenius föreslår också att de 90 dagar där man får ersättning på lägstanivå ska slopas. I stället blir det alltså 460 dagar totalt med ersättning på sjukpenning- eller grundnivån. Han föreslår också att en sambo som inte är barnets biologiska förälder ska kunna ta ut föräldraförsäkringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista