Bandet Triad.
1 av 2
Triad uppträder i TV-programmet Allsång på Skansen 2011. Foto: Bertil Ericson / TT
Janne Bark i en bil.
2 av 2
Janne Bark är en känd gitarrist. Foto: Janne Bark /Privat

Janne Bark om jullåten som toppar listorna än

3:07 min

Janne Bark, exilhallänning som spelar gitarr med bland andra Ulf Lundell, minns tillbaka på inspelningen av jullåten Tänd Ett Ljus med Triad.

Låten Tänd Ett Ljus är efter 30 år fortfarande den mest spelade jullåten i december. Janne Bark var med på inspelningen av låten och sjunger den inledande slingan och det keyboard-aktiga doatemat.

– Det roliga med den är att det var den första svenska samplingen när man spelade in röster och spelade det på keyboard då. Det är jag som gör rösten, säger Janne Bark.

Det var många utländska band som började med att sampla röster på åttiotalet, men bandet Triad var först med det i Sverige enligt Janne Bark.

Bakgrunden till att inspelningen av låten blev av var att Janne Bark var i inspelningsstudion för att spela in en Ulf Lundell-låt.

– Då sa musikern Lasse Lindbom att Kjell Andersson, som var A & R(talangscout) på skivbolaget EMI då, ville att de skulle sätta i hop bandet Triad. Lasse Lindbom hade refrängen till låten klar, men versen skrevs lite senare, säger Janne Bark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista