Mammor
Malin Heidenfors och Malin Rautenberg med barnen Nellie, Maja och Milan. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.

Mammor kritiska till fler pappamånader

2:34 min

Förslaget om fler pappamånader väcker starka reaktioner bland föräldrar. Mammorna Malin Heidenfors och Malin Rautenberg tycker att alla ska få bestämma själva.

Idag har regeringen fått ett förslag från en utredare som ska göra föräldraförsäkringen mer modern och jämställd. Förslaget innebär att pappan har fem föräldramånader vikta till sig och sitt barn, och kan inte han ta ut dem förlorar familjen hans fem månader. 

Mamman har lika många månader, och sedan finns ytterligare fem månader som föräldrarna får dela upp mellan varandra som de vill.

Föräldrarna Malin Heidenfors och Malin Rautenberg är inte positiva till förslaget. 

– Jag tycker inte det är bra. Jag tycker alla ska få bestämma själva hur man vill göra, säger Malin Heidenfors. 

– Jag tycker precis som den andra Malin, att det är upp till varje familj hur man vill lägga upp dagen, säger Malin Rautenberg. 

De lyfter fram den ekonomiska aspekten som en anledning till att förslaget i deras ögon är dåligt, eftersom deras respektive tjänar mer än de själva gör.

P4 Hallands Facebooksida går åsikterna om pappamånaderna isär.

5 månader på tre år... Hmmm det bör nog gå att lösa i de flesta familjer...

"Det är fan det sämsta förslaget någonsin. Låt familjerna bestämma alla dagar själva! Herregud!" skriver Christoffer Svensson.

Jag tycker självklart det här är jättebra! Tyvärr måste det till för att bidra till att minska bland annat de systematiska löneskillnaderna mellan män och kvinnor. Det här är ett förslag för jämställdhet. Superbra!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".