Spel på nätet
Cirka två procent av alla mellan 16 och 84 år har problem med spelande enligt en undersökning från Folkhälsomyndigheten. Foto: Marcus Ericsson/TT

Kommuner rustar för att ta emot spelmissbrukare

1:53 min

Från årsskiftet blir kommuner skyldiga att erbjuda hjälp och vård för personer som har problem med sitt spelande om pengar.

– Vi vill ju ha in den här gruppen. En väldigt liten del söker hjälp själv, säger Björn Lundström, som arbetar som metodutvecklare för Kungsbacka kommuns missbruksvård.

I somras kom beskedet att problem med spel om pengar likställs med andra missbruk i socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen. Det innebär att kommuner och landsting från och med årsskiftet måste erbjuda hjälp och stöd på samma sätt som vid alkohol- och drogmissbruk.

I vissa kommuner finns någon typ av verksamhet sen tidigare som tar emot personer för hjälp med sitt spelberoende. Kungsbacka började redan under hösten att ta emot personer för rådgivande samtal. Nu ska det alltså även bli möjligt att ansöka om behandling, utredas och få behandlande samtal. 

Frida Atterstam, enhetschef för vuxenenheten i Kungsbacka, är positiv till förändringen och att man tar ett större helhetsgrepp kring frågan.

– Konsekvenserna av ett spelmissbruk kan ju innebära att man får svårt att betala sin bostadskostnad, eller blir av med sitt hem. En annan konsekvens är att man drar på sig väldigt stora skulder som kan vara svåra att ta sig ut, säger hon.

För att förbereda sig har kommunen främst utbildat personal internt. Först i mars planeras en större utbildningsinsats, men trots det känner de sig rustade, säger Frida Atterstam.

Varken hon eller Björn Lundström tror att det kommer bli någon rusch direkt efter årsskiftet, eftersom det handlar om en grupp som sällan söker hjälp.

– Det är bara ett par procent som söker. Men det är viktigt att vi kan ta emot den här gruppen, säger Björn Lundström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista