Livsmedelsverket kan behöva säga upp personal i Uppsala. Foto: Mårten Nilsson/SR.
Livsmedelsverket utreder var smittan kan komma ifrån. Foto: Mårten Nilsson/SR.

Kött återkallas – larm om bakteriesmitta

0:55 min

Eldsberga chark utanför Halmstad återkallar ett parti rökt nötkött efter larm om bakteriesmittan botulism i Göteborg.

– Just nu är livsmedelsinspektörerna hos oss och vi försöker utesluta att vårt företag är inblandad i en smitta i Göteborg som har drabbat en familj på fyra personer, sade Sime Trosic, vd på Eldsberga Chark under tisdagseftermiddagen.

Efteråt kunde Livsmedelsinspektörerna konstatera att det inte finns några brister i rutinerna hos företaget. Samtidigt är det fortfarande oklart varifrån smittan kommer.

 – Företaget har tagit det säkra före det osäkra och återkallat partiet, säger Henrik Björnfot är avdelningschef för livsmedelskontrollen på Livsmedelsverket och menar att företaget gjort vad det har kunnat. 

Sime Trosic har drivit Eldsberga chark utanför Halmstad i 15 år. I förra veckan insjuknade en familj i Göteborg med ovanliga symptom.

Läkarna tror att det rör sig om botulism - där en bakteriesmitta bildar ett nervgift som kan leda till förlamning eller till och med dödsfall om den inte behandlas rätt.

– Det är en livsfarlig bakterie som den familjen är smittad av, och enligt familjen har de ätit även vår produkt med rökt nötkött, förklarar Sime Trocis.

Läs mer: Flera fall av misstänkt botulism utreds

Den berörda familjen ska vara på bättringsvägen, men Sime Trosic tycker att det är viktigt att ta reda på var smittan kommer ifrån.

– I lägen där människor mår dåligt måste vi alla inblandade lägga korten på bordet. Vi måste göra vad vi kan för att skydda människor från att inte köpa mat som kan orsaka problem, säger vd:n Sime Trosic.

Om det visar sig att smittan kommer från era produkter, vad kommer ni att göra för att det inte ska hända igen?

– Jag kommer att lägga ner fabriken för jag har hittills trott att jag har tillverkat säker mat. Om det visar sig att jag tänker fel då ska jag inte vara i branschen mer, säger Sime Trosic, vd på Eldsberga Chark.

 

Bakterie som bildar nervgift

  • I förra veckan kom en familj till sjukhus med ovanliga symptom där läkaren misstänker så kallad botulism.
  • "Det är enstaka fall per år i Sverige. Giftet kommer från en jordbakterie" förklarar Leif Dotevall smittskyddsläkare i Göteborg 
  • Botulism klassas som en så kallad anmälningspliktig sjukdom. Nervgiftet kan leda till förlamning och dödsfall om åkomman inte behandlas på rätt sätt. 
  • Botulism är väldigt ovanligt och orsakas av en bakterie som bildar ett nervgift.

Köttet som återkallas:

Det rör sig om ”Suha bosanska peka” (rökt nötkött), med artikelnummer 4701 där samtliga produkter återkallas ur det berörda partiet.

Dessa artiklar ska inte konsumeras utan istället återlämnas till inköpsstället.

– Vi har ringt till kunderna, men överallt är produkten såld och troligtvis uppäten, säger Sime Trosic, vd på Eldsberga chark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista