Eva Olsson och Sigrid och Charlie Wretborn
Eva Olsson märker att många köper en present i juletider. Sigrid och Charlie Wretborn tycker att lärarna förtjänar en julklapp. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.

Ska lärare ha presenter vid jul?

4:57 min

Att ge läraren en present i juletider väcker mycket känslor. En fin gest och ett bra sätt att visa uppskattning, tycker en del. Lite väl dyrt, tycker andra.

Innan jullovet tar vid så är det många föräldrar och elever som vill tacka lärarna för den gångna terminen genom att ge lärarna en julklapp eller två. I en butik i Halmstad märks det att skolornas julavslutning börjar närma sig.

– De kommer för den lilla gåvan, runt hundringen, eller sådär.Om de köper en dyrare gåva så är det för att de har lagt ihop pengar. Då kommer de med ett kuvert med pengar i, säger Eva Olsson, som är butiksbiträde. 

Men vad tycker föräldrarna? Linn Andersson berättar att man kan känna en viss press till att det köpas paket.

– Vi har gett upp emot en hundralapp per barn. Jag kan tycka det är lite mycket. Egentligen tycker jag det räcker med en sommarpresent, eftersom man är borta i några månader då, säger hon. 

– Det handlar om gesten och visa att vi litar på att de tar hand om våra barn. Jag har själv jobbat på skola, och vi fick alltid pengar skänkta till Barncancerfonden och det tyckte jag var den bästa presenten man kan få, säger Bobbo Affelin. 

Sigrid Wretborn köper presenter till personalen på förskolan där hennes barn går.

– Det blir något ätbart! Jag tycker det är rimligt med en tjugolapp per lärare. Jag tycker de är värda det, säger hon.

Men att en present skulle bli fjäsk eller muta ser hon inte som troligt. 

Hade de inte fått någon present hade det känts skamligt.

Även sonen Charlie tycker att lärarna ska få en present. 

– Jag tycker att man ska ge alla julklappar, faktiskt!

Ingela Wiss Altinell är rektor på Hagaskolan i Varberg och hon berättar att de inte har haft några diskussioner om en maxsumma som en present till lärarna skulle få kosta. 

– Min uppfattning är att det inte har varit så mycket de senaste åren, utan en blomma i juni i så fall. 

Men hundra kronor per elev tycker hon låter mycket. 

– Lärarna har ju sin lön! Ska man som elev ge läraren något ska det vara symboliskt, att man får en present som uppskattning. Men det ska inte ligga sådana summor bakom, säger hon.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".