Cindy Deniz och Jagoda Maszke-Get
Cindy Deniz och Jagoda Maszke-Get ska åka till Indien med 800 menskoppar till kvinnor där. Foto: Privat.

Menskoppar ska ersätta löv och trasor i Indien

5:16 min

Med 800 menskoppar i bagaget åker läkarstudenterna Cindy Deniz och Jagoda Maszke-Get till Indien för att utbilda och hjälpa kvinnor där.

– Vi ska åka och jobba som volontärer i Indien. Vi har fått möjlighet att utbilda pojkar och flickor om menstruation i förorterna, berättar Jagoda Maszke-Get. 

Sedan insåg Jagoda Maszke-Get och Cindy Deniz, som båda studerar till läkare i Göteborg, att de ville göra något mer än att bara informera om menstruation. 

– Vi vill också ge dem bättre förhållanden under de dagar de menstruerar. Då kändes menskopp som ett bra alternativ, säger Jagoda Maszke-Get. 

Alternativen de har nu är att de använder trasor, löv och lera som de för upp i vaginan vilket inte är bra alternativ. 

Med 800 menskoppar, som tillverkas i Halmstad, i bagaget kommer de båda läkarstudenterna åka till Kolkata i Indien för att under en månad utbilda och hjälpa kvinnor där.

– Vi tittade på kunskapen på mens lokalt, och det visade sig att den var väldigt bristfällig. Och eftersom menstruation är en stor anledning till att unga flickor stannar hemma från skolan och går miste om utbildning kändes det som en självklar fråga, säger Cindy Deniz. 

Hur ser man på mens i Indien? 

– Det är kontroversiellt att prata om könet, att då föra upp något kan kännas väldigt främmande och långt bort, säger Cindy Deniz.

Kunskapen om menstruation och användning av menskopp är i Indien ganska bristfällig, berättar läkarstudenterna.

– Det som sägs och sprids är ofta baserat på myter och saker som går från mun till mun genom generationerna; från mor till dotter. Det är tabubelagt. Men att öppna upp för detta ämne är välkommet enligt den information vi har fått till oss från Indien, säger Jagoda Maszke-Get.

De kommer prata med människor som lever under väldigt fattiga förhållanden.

– Det är såklart problematiskt i sig, i form av rengöring av menskoppen. Men ställer man menskoppen mot de nuvarande mensskydden de har ser vi ändå en förbättring, säger Cindy Deniz. 

Projektet är ett frivilligarbete genom organisationen IIMC (Institute for Mother and Child).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista