Linn Andersson
Linn Andersson kommer att ta ett studieuppehåll tills hennes son börjar i förskola. Foto: Estrid Wagersten/Sveriges Radio

Halmstad Högskola säger nej till barn på föreläsningar

1:37 min

Linn Andersson som läser till förskollärare på Högskolan i Halmstad hade med sig sin nyfödda son nästan en hel termin, men sedan blev det stopp.

Halmstad högskola kommer inte längre att tillåta studenter att ha med sina barn på föreläsningar. För dem som läser till förskollärare på högskolan gäller det här redan sen drygt en månad tillbaka.

– Det sa hon liksom mitt i högskolan framför alla andra studenter utan något som helst underlag och jag fick ju sitta som ett frågetecken. För jag förstod inte var det kom ifrån, säger Linn Andersson som i terminen stoppades från att ha med sig sin son till skolan.

Det var i november som chefen för den akademi på Högskolan i Halmstad där Linn Andersson pluggar till förskollärare tog beslut om att barn inte fick vara med. Linn hade haft med sig sin son, som är för liten för att gå på förskola, hela terminen och inte upplevt att det var något problem.

– Det har fungerat bra. Det är nån gång han blivit skrikig, men då har jag ju fått lämna.

Eftersom det bara var lite kvar av terminen och hon tagit studielån bad Linn att få dispens för att kunna gå färdigt. Men då fick hon veta att det inte gick.

– Beslutet i sig har jag inget emot, men hur de har skött det från högskolans sida, att de inte varit bemötande eller hjälpande. Det har tagit väldigt mycket tid och energi på att bara försöka få hjälp, säger hon.

Catarina Coquand är högskoledirektör på högskolan i Halmstad och känner inte till just det här fallet men berättar varför de inte längre ska tillåta barn generellt.

Vi fick klagomål från andra studenter som blev störda i undervisningen.

Men enligt henne har högskolan nu ändrat sig och beslutet gäller inte längre från mitt i terminen.

– Det var osmidigt, de har gått ut så nu blir det till nästa termin.

Linn Andersson har fått hjälp av familj och vänner den här terminen, hon ska nu ta studieupehåll tills hennes son får börja på förskola. Men helst hade hon pluggat.

Det är tråkigt om man ska behöva välja mellan att vara hemma och amma sitt barn eller vidareutbilda sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista