Gruppbild från årets julbord med Hylte/Halmstad och jag och mina föräldrars hund på löprunda julafton för några år sedan.
Gruppbild från årets julbord med Hylte/Halmstad och jag och mina föräldrars hund på löprunda julafton för några år sedan. Foto: Daniele Kovacs de Lima/Privat.
Andréas volleybollvärld

Julklappar, knäböj, vila och köttbullar – så firar elitidrottare jul

Sista matcherna för hösten har spelats och snart väntar julledighet för de halländska volleybollspelarna. Men vad innebär egentligen ordet "julledighet" när man är elitidrottare?

Jag minns mina år som spelare och de olika typerna av julledighet jag varit med.

Jag har till exempel satt mig i en bil till Polen för träningsläger på annandagen, en resa som innebar ca 16 timmars resa, enkel väg. När vi sedan kom fram var klockan runt 22.00 och då var det bara att snöra på sig skorna och spela match.

Jag har både varit ute och löptränat på julaftonsmorgon samt lyft tunga knäböj i gymmet på juldagen.

Snart väntar några dagars ledighet över jul. Emma Mårtensdotter, libero i Hylte/Halmstad, pratar om att hela familjen samlas i föräldrarnas hus i Torup och där är det alltid rå, men hjärtlig stämning.

Joakim Lindom, högerspelare i Hylte/Halmstad, berättar att det är Marstrand som gäller.

– Vi åker till Marstrand och äter jullunch, kollar Kalle Anka och öppnar presenter – underbart! säger han.

Man kan höra att de verkligen ser fram emot dagarna med familjen.

Men de medger också att det blir en hel del träning, både för att hålla kroppen igång men även för att rehabträna små skavanker som dykt upp under första halvan av säsongen.

August Borna, vänsterspiker i Falkenberg, säger att det inte blir särskilt svårt att klämma in några träningspass under julen då han har några volleybollspelare i släkten. Så träningspartners finns det gott om!

Alla tre spelarna nämner även att det kommer ätas traditionsenligt julbord och alla tre håller köttbullarna som klara favoriter även om August vill slå ett slag för mandelmusslorna.

För även om de är elitidrottare så kan jag lova att det slinker ner en och annan skumtomte, några pepparkakor och annat gott under julhelgen.

Skillnaden mot "vanliga Svenssons"  kanske är att de kommer vara på gymmet på juldagen, eller kanske till och med precis som jag gjorde för några år sedan, inleda julfirandet med en löprunda.

Samtidigt som jag skriver detta så slår det mig att det är första gången på över 15 år som jag inte har något träningsschema att följa under julen, inte har invägning den 27:e december när man kommer tillbaka till hallen och inte heller behöver jag fundera på hur ont kroppen kommer göra under första träningspasset efter jul.

Traditionsenligt julbord med Hylte/Halmstad hemma hos Ewa Kalinowska från säsongen 2015/2016. Foto: Tony Westman/Privat.

Märklig känsla men jag ska försöka njuta av att inte behöva snöra på mig löparskorna, ta på mig reflexvästen och ge mig ut i löparspåret på julaftonsmorgon…. Och jag kommer nog njuta av en och annan extra skumtomte också.

GOD JUL alla läsare!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista