Josefin Johansson från Stubbabo i Långaryds socken. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
Josefin Johansson från Långaryd tar över Smartare än en femteklassare. Arkivbild. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio

Hallänning tar över Smartare än en femteklassare

2:58 min

Komikern Josefin Johansson, som kommer från Halland, tar över nästa säsong av SVT:s "Smartare än en femteklassare" efter Lasse Kronér.

Ny programledare för SVT-programmet Smartare än en femteklassare blir komikern Josefin Johansson från Långaryd.

– De ringde och frågade om jag ville testa, och det ville jag såklart för det är ju superkul! Och då fick jag komma till Göteborg och känna på det. Och så visade det sig att jag kände bra på det! säger Josefin Johansson till P4 Halland.

Där fick hon träffa lite femteklassare, och dessutom öva på några av de anställda. 

– De var jätteglada, för de visste nog inte riktigt själva vad de gett sig in på. Så det blev en överraskning för dem att få svara på en miljon frågor, säger Josefin Johansson. 

Hur gick provet? 

– Jag nailade det inte direkt, eftersom det är tusen regler i detta spelet! Det kan inte bara vara att man får umgås och ha det mysigt. Men det gick bra och jag lärde mig ganska snabbt.

Själv minns hon inte mycket från när hon gick i femman. 

 – Noll procent! Vissa av frågorna är omöjliga! 

Och att hantera femteklassare som svarar fel och bli ledsna kan bli en utmaning. 

– Jag kommer bli lika ledsen, för jag är en mycket empatisk människa. Jag tror vi kommer gråta tillsammans! Men vi får gemensamt tycka att det var de vuxnas fel.

Josefin Johansson tar över i nästa säsong efter att Lasse Kronér slutat.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista